Pesäpallon naisten Halli-SM-turnaus starttaa kahden alkulohkon voimin viikonloppuna. Pelin henki on raaka, sillä pitääkseen mestaruustavoitteen omissa käsissään joukkue ei saa hävitä yhtään ottelua. Vain alkulohkovoittajat etenevät Porin lopputurnaukseen 9.-10.3.

Alkulohkossa A pelataan ainoastaan yksi ottelu, kun Oulun Lipottaret luopui sarjapaikastaan. Syksyllä Suomen mestaruutta juhlinut Kirittäret Jyväskylästä saa vastaansa Kempeleen Kirin Ouluhallissa sunnuntaina kello 13.

– Se on täysimittainen peli (4+4 vuoroparia sekä tarvittaessa supervuoro ja kotiutuskilpailu), mikä hieman muuttaa ottelun luonnetta normaaliin 3+3 vuoropariin verrattuna, vuoden naispesäpalloilija 2018, Kirittärien Virpi Hukka toteaa.

Joukkueen talvikausi on sujunut onnistuneesti tutun valmennusryhmän ja useiden vuosikymmenten mestaripelinjohtajan Jussi ”Nalle” Viljasen komennossa.

– Olemme harjoitelleet laadukkaasti ja tehneet töitä. Kehitystä on tapahtunut paljon. Hallissa on tehty kokeiluja, eikä meillä ole ollut yhtä tiettyä kokoonpanoa, Hukka kertoo.

Jyväskylään ehdittiin voittaa 16 peräkkäistä naisten SM-mitalia ennen kuin Kempele oli yllättäen vahvempi puolivälierissä 2017. Kirittäret palautti marssijärjestyksen ennalleen heti vuotta myöhemmin ja juhli syksyllä mestaruutta. Alkavalla kaudella kotikenttä pysyy Hippoksella, samassa osoitteessa halutaan pitää myös kannu.

– Selkeä tavoite Halli-SM:ssä on lopputurnaus ja olemme me jo koko kauttakin linjanneet. Tavoitteena on uusia mestaruus, siihen malliin tehdään töitä. Veikkaan, että Pori ja Lapua ovat kovimpia haastajia, mutta meille kelpaa vain mestaruus, Hukka painottaa itsevarmasti.

Pelihalut tapissa

Pesäpalloilijalle Halli-SM-turnaus taittaa pitkän talven selän. Joukkueet pääsevät ensimmäistä kertaa tosipeleihin mittaamaan ison työn tuloksia ja vertaamaan tekemistään kilpakumppaneihin.

– Tammi-helmikuussa treenaaminen, treenisalit ja punttisalit alkavat tuntua puuduttavilta, pelkkä harjoittelu alkaa jo kysyä motivaatiota. Sitä odotti pelaajana aina innolla, kun Halli-SM alkoi. Peleissä on panosta ja lopputurnauspaikasta pelataan tosissaan, tietää uransa huippupesäpalloilijana viime kauteen päättänyt kaksinkertainen Suomen mestari Mira Kolehmainen.

– Halliotteluiden kynnyksellä joukkueissa alkaa olla sellainen hyvä pöhinä päällä. Keskimäärin on aina kivempaa pelata kuin harjoitella, Kolehmainen muistuttaa.

Kovat ottelut lisäävät joukkueen yhtenäisyyttä ja vahvistavat ymmärrystä yhteisestä pelitavasta. Kolehmaisen mukaan Halli-SM-turnauksesta haetaankin erityisesti hyviä pelikokemuksia.

– Toki se muuttaa otteluiden luonnetta, kun käytännössä yhteenkään tappioon ei ole varaa. Joukkueilla on vain kaksi peliä alkulohkossa ja Kirittäret-Kempele-parilla ainoastaan keskinäinen ottelu. Lähinnä siinä jää hyviä pelikokemuksia saamatta ja kokeiluja tekemättä, jos ottelut päättyvät alkulohkoon.

Seinäjoen Maila-Jussit potentiaalinen yllättäjä?

Halli-SM-turnauksen suosikit on helppo nimetä, mutta yllätyksillekin on paikkansa. Viime vuonna sarjanousijana haastanut Hyvinkään Tahko pudotti tamperelaisen Manse PP:n, edellisen syksyn mestarin, jatkosta.

– Nopeasti ajatellen Pori, Lapua, Manse ja Jyväskylä ovat selkeitä suosikkeja. Potentiaaliseksi yllättäjäksi voisi nostaa ainakin Seinäjoen Maila-Jussit uuden pelinjohtajan Antti Kuusiston johdolla, siellä on ollut hyvää tekemistä. Joka tapauksessa on mielenkiintoista seurata heidän peliään ja Lapuan Virkiän haastamista alkulohkossa, Kolehmainen odottaa.

Tulevan viikonlopun osalta suuri mielenkiinto kohdistuu lohkoon C, kun Fera saa vieraikseen sarjanousijan Mynämäen Vesan ja hallimestaruuttaan puolustavan Pesäkarhut Porista Rauman Talviharjoitteluhalliin lauantaina.

– Mitä vaan voi käydä, kun Rauma ja Pori pelaavat vastakkain! Tuo ottelupari on aina mielenkiintoinen. Pesäkarhut on perinteisesti ollut vahva hallissa, mutta Feran peliä kannattaa myös seurata. Viime vuonna joukkueiden välillä nähtiin yllätyksiä, Kolehmainen miettii.

Uudistunut Kempeleen Kiri haastaa jyväskyläläisen Kirittäret sunnuntaina. Kiimingin Urheilijoiden kasvatti Siri Eskola tekee paluun entiseen kotihalliinsa Ouluun ja debytoi Kirittärien joukkueessa.

– Kirittäret on rutinoitunut ja lähtee pitkälti muuttumattomalla kokoonpanolla kauteen. Ennakkoasetelma on selkeä, vaikka Kempele varmasti vahvasti haastakin, Kolehmainen sanoo.

Lohkossa D pelataan Aviasport Areenalla Imatralla viikon päästä lauantaina 23.2.

– Erityisesti Lappeenrannan ja Mansen joukkueissa on tapahtunut isoja muutoksia. Halliotteluissa on kiehtovaa seurata, miten muutoksiin on pystytty tähän mennessä reagoimaan ja miten yhteistä pelitapaa on saatu etsittyä. Ennakkoon ajateltuna Manse on kuitenkin selkeä suosikki jatkoon, Kolehmainen toteaa.

Spekulaatiot kuuluvat asiaan, mutta ainoastaan peli kertoo totuuden. Naisten Superpesiksen ystäville on tarjolla viihdettä Halli-SM-alkulohkoissa kolmena tulevana viikonloppuna ja heti perään neljän parhaan lopputurnaus Porin Karhuhallissa 9.-10.3.

Kolehmaisen luopumisen tuskaa on helpottanut nykyinen työ Pesäpalloliiton seurakehittäjänä. Räpylä pysyy naulassa, mutta Halli-SM-otteluiden seuraaminen kuuluu tulevien viikonloppujen ohjelmaan – kiitos Ruutu Urheilun, sillä Fanikamera seuraa kaikkia otteluita suorina lähetyksinä.

– Totuttelemista uuteen elämään tämä on kieltämättä ollut. Toisaalta muutos on sujunut aika kivuttomasti, kun seurakehittäjän työn myötä on pysynyt lajin aktiivitoiminnassa mukana. Ennen urheilu oli vahvasti läsnä pelaamisen ja joukkuetoiminnan kautta, nyt rooli on vaihtunut. Edelleen nautin pesäpallosta täysillä, näkökulma on vain hieman toinen, Kolehmainen päättää.

Lähde: Pesäpalloliiton tiedote