Yksi kaikkien aikojen maalivahdeista, Henri Toivoniemi on Suplan tuoreen Läpiajo -podcastin vieraana.

Oilersin ja Suomen miesten maajoukkueen maalivahtivalmentaja kertoi, miten nykyinen valmennus eroaa hänen vuonna 2014 päättyneen peliuransa aikaiseen.

– Kyllähän se oli silloin joukkeen toisen maalivahdin kanssa juttelua. Ei ollut nykyaikaista maalivahtivalmennusta. Se oli aika pitkälle omaan pään sisällä mietiskelyä ja videoiden katselua, hän kertoo podcastissa.

Maalivahtipeli on myös itsesssään kokenut suuren mullistuksen viimeisen kymmenen vuoden aikana ja koko ajan mennään eteen päin.

– Kansainvälinen peli on mennyt niin järjettömän nopeaksi, että maalivahtien pitää joka paikasta saada tuhannesosia, jotta ehdittäisiin pallon eteen. Jos luet peliä väärin tai pelaat liian kaukana, ei ole mitään toivoa. Sisältä pitäisi pystyä pelaamaan ja tolppien välissä. Silloin prosentit torjumiseen nousevat olennaisesti.

– Kun itse pelasin, pystyi olemaan paljon enemmän ulkona ja peittämään, mutta nyt ollaan jo niin paljon taitavampia ja peli paljon nopeampaa, hän kertoo.

Toivoniemi kertaa pelien jälkeen valmennettavien maalivahtiensa kanssa asioita, joita ollaan käyty aiemmin harjoituksissa lävitse. Epäonnistumisia ei aina muistella.

– Riippuu missä vaiheessa kautta mennään, mutta välillä katsotaan jälkeen päin, miten harjoitellut asiat ovat pelissä toimineet ja välillä ei katsota videoita ollenkaan. Riippuu myös todella paljon, missä vaiheessa maalivahti on kauttaan. Joskus nollataan vain tilanne mahdollisimman nopeaa. Yleensä en tykkää kauheasti maaleja näyttää. Tärkeämpää ovat tilanteet, joita ollaan harjoiteltu.

Toivoniemi voitti Salibandyliiga-urallaan kuusi Suomen mestaruutta, kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Maajoukkueuran myötä palkintokaapista löytyy kaksi MM-kultamitalia.

Kuuntele Suplan Läpiajo-podcastin tuorein jakso kokonaisuudessaan tästä.