Suomalaiset lentopallonaiset saivat juhlinnan aihetta viikonloppuna, kun Roosa Koskelo juhli Saksan ja Michaela Madsen Ranskan mestaruutta. Lisäksi Kaisa Alangon kausi päättyi Ranskassa komeaan kakkostilaan.

Naisten lentopallokartalla Italia, Turkki ja Venäjä pitävät tällä hetkellä Euroopan, ja samalla myös maailman kolmen, kovimman lentoliigan nimikettä. Tämän jälkeen on helppo sijoittaa seuraaviksi Saksan Bundesliga ja Ranska Pro F yhdessä Puolan Orlen-liigan kanssa. Näin ollen forssalaislähtöisen Koskelon ja valkealalaislähtöisen Madsenin sekä Vaasasta lentopallo-oppinsa ammentaneen Alangon meriitit ovat kovaa luokkaa.

Koskelon Stuttgart löi finaalisarjan viidenenn ottelun viidennessä erässä Schwerinin 15-11 hurmioituneen kotiyleisönsä edessä. Näin koko kauden joukkueen ykkösliberona ahertanut Koskelo kirjasi itselleen kolmannen erin maan mestaruuden (Suomi, Slovenia, Saksa).

– Loko viiteen erään en kuullut yhtään mitään, 2500 ihmistä huusi äänensä ihan käheeksi. Meidän hallissa on aina hyvä tunnelma, mutta koskaan siellä ei ole vielä ollut tuollaista. Viisi erää raikasi ”Stuttgart” -huudot siihen malliin että mekin saimme hankalilla hetkillä siitä paljon energiaa ja tsemppiä. Viimenisen pallon päätyttyä koko halli räjähti ja me kaikki itkettiin onnenkyyneliä kasassa kentän keskellä. Ihan mieletön tunne, Koskelo hehkutti mestaruusjuhlien keskellä.

Mestaruus oli Stuttgartille seurahistorian ensimmäinen useiden hopeisten kausien jälkeen.

– Turhaa siis varmaan sanoa, miten iso juttu tämä täällä nyt on, Koskelo riemuitsi.

Stuttgartin kauteen kuului mestaruuden lisäksi upea pääsy Mestarien liigan pudotuspeleihin sekä pettymys Saksan cupin finaalissa.

– Monenmoista on ollut matkan varrella, hyvässä ja pahassa. Olemme pelanneet järjettömän määrän pelejä, eikä itselläni ole henkisesti eikä fyysisesti tällä hetkellä juuri mitään jäljellä. Mutta olo on ihan suunnattoman onnellinen ja kiitollinen: olen päässyt kokemaan niin hienoja juttuja ihan superien tyyppien kanssa, ensi viikolla kotimaahan paluusta haaveileva Koskelo tiivisti.

Ranskan finaaleissa Michaela Madsenin Cannes löi kahdesti Nantesin 3-1 ottaen seurahistorian 21:nnen mestaruuden. 18 mestaruutta vuosina 1998-2015 voittanut seura palasi näin kolmen ”kuiva kauden” jälkeen omalle paikalleen.

– Tämä mestaruus oli seuran tämän kauden ainoa tavoite, sen jälkeen kun tipuimme cupissa. Mestaruuden voittaminen oli seuralle ja kaupungille todella tärkeää. Mahtava olla osa tätä joukkuetta ja organisaatiota, Madsen kertoi.

– Ei pystytty yhtään hetkeä herpaantumaan ja jokainen erä koko finalisarjassa lähdimme ajatuksella ”nolla-nolla”. Ihanaa, että Kaisa oli toisella puolella pelaamassa. Kaisa on tehny huikeen duunin Nantesin menestyksen eteen, Madsen kehui maajoukkuekaveriaan.

Madsenin peliaika oli kauden aikana vähäistä, mutta muuten kokemusta tuli mainiosta joukkueesta paljolti plakkariin.

Pettymys oli jo sunnuntaina pyyhkiytynyt suurimmaksi osaksi pois myös hopeanaisen Kaisa Alangon mietteistä.

– Kausi oli hyvä kokonaisuudessaan. Voin olla todella ylpeä meidän joukkueesta: ei luovutettu missään vaiheessa. Olen ylpeä myös kahdesta hopeamitalista ja tavoitteiden saavuttaminen, Kuitenkin lopulta olis tosi pettymys, että ei pelattu finaaleja meidän tasolla ja näytetty parastamme. Cannes oli kyllä todella kova joukkue, seuraavaksi maajoukkueen vahvuuteen liittyvä Alanko tiivisti.

Lähde: Lentopalloliiton tiedote