Nyrkkeilyn SM-kisat ovat aiempaa yhdenvertaisemmat – tähtinyrkkeilijä mielissään: ”Askel eteenpäin”

© Kuva: Getty Images

Helsingin Tarmoa edustava hallitseva Elina Gustafsson, 27, odottaa innolla uudistuneita nyrkkeilyn Suomen mestaruuskilpailujen välierä- ja finaalitapahtumia, jotka isketään tulevana viikonloppuna 11.-12. toukokuuta Töölön Kisahallissa.

Sarjassa 69 kiloa nyrkkeilevä Elina Gustafsson nousee SM-kehään lauantaina Tuusulan Nyrkkeilyseuran Tiina Peltosta vastaan. Jos Gustafsson voittaa, niin sunnuntain finaaleissa hän kohtaa joko seurakaverinsa Anu Lammin tai Väkevä Boxing Teamin Emma Kirjokiven.

– Odotan SM-kisoja mielenkiinnolla, niihin on panostettu paljon ja vaikuttaa erittäin hyvältä. Kisahallissa on varmasti hieno fiilis otella, Gustafsson kertoo.

– Sillä ei ole merkitystä, vaikka olisi seurakaveri vastassa finaalissa. Kehässä keskitytään olennaiseen eli ottelemiseen.

Uudistusta ja yhdenvertaisuutta

Nyrkkeilyn SM-kilpailut otellaan ensi kertaa kahtena eri viikonloppuna. Alku- ja puolivälieräottelut nyrkkeiltiin jo 13.-14. huhtikuuta ja tulevan viikon lopputurnauksessa mukana ovat vain parhaista parhaat suomalaisnyrkkeilijät.

Kilpailujen järjestäjät Helsingin Tarmo, Kirkkonummen Nyrkkeilykerho ja Borgå Boxing ovat panostaneet järjestelyissä myös nais- ja miesottelijoiden yhdenvertaisuuteen.

– Yhdenvertaisuuden lisäämisessä meillä on ollut kolme pääkohtaa. Ensinnäkin ottelutamme miehiä ja naisia vuorotellen. Aiemmin SM-kisoissa on ollut käytäntö, että naiset ottelee päivätilaisuuksissa ja miehet iltatilaisuuksissa, SM-projektiryhmän Miika Forsström kertoo.

– Palkitsemme kilpailujen parhaan nyrkkeilijän. Muissa SM-kilpailuissa on palkittu paras mies ja paras nainen. Myös kaikki muut erikoispalkinnot ovat sukupuolivapaita. Nyrkkeilyssä on ollut yhä käytössä vanha merkintäjärjestelmä, jossa on ollut esimerkiksi sarja 69 kiloa ja naiset 69 kiloa. Myös tämän asian olemme korjanneet, eli nyt on miehet 69 kiloa ja naiset 69 kiloa.

Viime vuoden Euroopan mestaruuden lisäksi vuonna 2016 MM-pronssia saavuttanut Gustafsson ottaa uudistukset mielissään vastaan.

– Kisajärjestäjät ovat tehneet hyviä muutoksia kuulutuksessa ja palkintojen jakamisessa. Juuri tuollaiset pienet huomiot ja muutokset on askel eteenpäin. Hienoa työtä, Gustafsson sanoo.

Myös Kansainvälinen olympiakomitea on ajanut vahvasti yhdenvertaisuutta nyrkkeilyssä. Naisten nyrkkeily nousi olympialajiksi vuonna 2012. Lontoon ja Rion olympialaisissa naisten sarjoja oli mukana vain kolme, mutta Tokiossa naiset kamppailevat viidessä painoluokassa.
Gustafssonin painoluokka 69 kiloa on yksi naisten uusista olympiapainoluokista.

– Sinne tähdätään ja täysillä tietenkin!

SM-välierät isketään tulevana lauantaina ja loppuottelut sunnuntaina. Molempina päivinä ottelutilaisuudet alkavat kello 13.00 ja 17.30. Gustafssonin lisäksi mestaruuksia tavoittelevat Suomen muutkin huippunumet, kuten Mira Potkonen, Muhammad Abdilrasoon, Satu Lehtonen ja Krenar Aliu.

Lähde: SM-kisojen tiedote