Kaksi kultaa, seitsemän hopeaa ja kolme pronssia oli suomalaisnostajien mitalisaalis maanantaina Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä jatkuneissa painonnoston masters EM-kilpailuissa.

Mitalien makuun päästiin heti aamulla 45-vuotiaiden miesten raskaimmissa sarjoissa. Viron Aivar Zarubin oli 102-kiloisissa ylivoimainen 255 kilolla (110+145), mutta kahdesta muusta mitalista taistelivat Saksan Rudolf Diem sekä Markku Roukala ja Marko Kähkönen.
Koko kolmikko mahtui lopulta kilon sisään: Diem 220 (100+120), Roukala 220 (100+120) ja Kähkönen 219 (102+117).

Pasi Lambacka sijoittui 102-kiloisissa kuudenneksi ja Mikko Siljamäki 109-kiloisissa neljänneksi.

Yli 109 kilon sarjassa Erno Ranta näytti mallia kuuden putkella. 265 kiloa (120+145) riitti hopeamitaliin.
Venäjän masterspainonnostoliiton presidentti Vladimir Sushtshak murjaisi 305 kiloa (145+160). Venäjän karhun tulos oli kisojen ensimmäinen 300 kilon ylitys ja myös pisteissä paras suoritus 45-vuotiaissa miehissä.

Maamme-laulua saatiin kuunnella 40-vuotiaiden naisten keveimpien sarjojen palkintojenjaossa. Titta Sillman ja Britannian Linn Mayhew iskivät tiukasti yhteen 59-kiloisten mestaruustaistelussa. Sillman johti tempauksen jälkeen yhdellä kilolla ja piti ykköspaikan myös työnnössä. Kultaa lohkesi 127 kilolla (55+72). Mayhew’n yhteistulos oli 123 kiloa (54+69).

64-kiloisissa Tuula Holappa ja Eija Mustasaari aiheuttivat tempauksessa ylimääräisiä sydämentykytyksiä taustajoukoille – molemmat varmistivat tuloksen vasta kolmannellä yrityksellä. Holappa ohitti työnnössä Ruotsin Maria Liljeqvistin ja nousi hopealle yhteistuloksella 141 kiloa (59+82). Mustasaari oli 131 kilollaan lopulta neljäs jäätyään mitalista yhdeksän kiloa.
Britannian Lou Herron voimaili kultaa 159 kilolla (67+92) ja oli myös paras nostaja 40-vuotiaissa naisissa.

40-vuotiaiden miesten keveimmissä painoluokissa kultakantaan kiilasi Juha Sorvala, joka voitti 73-kiloiset yhteistuloksella 189 kiloa (87+102). Toisen mitalin, pronssisen toi Suomeen Lari Hägg. Hän sijoittui kolmanneksi 176 kilolla (76+100).

81-kiloisissa Sampsa Marttila voimaili hopeaa 216 kilolla (96+120). Irlannin Patrick Daly nappasi kultaa 221 kilolla (102+119). Samassa sarjassa Tapio Nykänen oli kahdeksas.

40-vuotiaissa räväytti Irlannin Wayne Healy, jonka yhteistulos 67-kiloisissa oli komea 241 kiloa (105+136).

Illan viimeisessä kilpailuryhmässä, 40-vuotiaiden naisten raskaimmissa sarjoissa oli mukana peräti 10 suomalaisnostajaa.

71-kiloisissa palkintopallille nousivat Monaliisa Ketola – hopeaa 136 kilolla (61+75) ja Taru Itäpelto pronssia 135 kilolla (60+75). Itäpelto sai tempauksessa tuloksen vasta kolmannella yrityksellä.
Mitalistien perässä Johanna Vaha oli neljäs ja Niina Saarman-Bartholdi viides. Anni Jääskeläinen jäi työnnössä ilman tulosta.
Sarjan voitti Hollannin Lotte van den Berg tuloksella 146 kiloa (70+76).

76-kiloisissa voimailun monitoiminainen Kirsi Järvi rutisti hopeaa 139 kilolla (62+77). Sarjan mestari Hollannin Lieke Hermans oli 167 kilollaan (77+90) iltaryhmän paras nostaja.

81-kiloisissa Kaisa Ristolaisen mitalinväri oli niin ikään hopeinen, kun rautaa nousi 134 kiloa (56+78). Voittaja Saksan Kathrin Eibl kohotti suorille käsille 142 kiloa (65+77).
Samassa sarjassa Niina Ovaskainen oli viides ja Mari Paananen kuudes.

Hopeaa lohkesi myös 87-kiloisissa, kun Paula Koski nosti kakkospuntit 122 kiloa (48+74). Ruotsin Josefin Brander voitti tämän painoluokan 157 kilon (67+90) noteerauksellaan.

Ikäluokkiensa Suomen ennätyksiä tehtailivat Erno Ranta, Titta Sillman, Tuula Holappa, Juha Sorvala ja Kirsi Järvi.

Lähde: Painonnostoliiton tiedote