Oho! Suomessa järjestetään uusi pyöräilytapahtuma: L’Étape Finland by Tour de France

© Kuva: Getty Images

Suomalaisen pyöräilyn kannalta on tehty historiallinen sopimus. Ranskan ympäriajon järjestäjän ASO:n (Amaury Sport Organisation) hallituksen puheenjohtaja Jean-Etienne Amaury ja Nordic Cycling Events Joona Laukka sekä Kjell Carlström allekirjoittivat kolmivuotisen sopimuksen Suomessa järjestettävästä L’Étape Finland by Tour de France kuntopyöräily tapahtumasta.

Ensimmäinen L’Étape de Tour de France kuntopyöräily tapahtuma järjestettiin Ranskassa jo vuonna 1993. Tapahtuman perusidea oli varsin yksinkertainen. Osallistujille tarjottiin mahdollisuus pyöräillä Ranskan ympäriajon etappi samoissa olosuhteissa kuin itse kilpailussa. Menestys oli heti taattu ja L’Étape du Tour on yhä edelleen maailman arvostetuin kuntopyöräily tapahtuma jonka osanottaja määrä on täydellisten olosuhteiden tapaamiseksi rajattu 15 000 osallistumaan.

Viime vuosina maantiepyöräilyn suosio on kasvanut voimakkaasti ympäri maailmaa. Nykyään Ranskan ympäriajon kärki ajajat tulevat eri puolilta maailmaa ja lajin harrastaja määrien kasvulle ei näy loppua. Vaikka pyöräilyn on kansainvälistynyt huipputason tapahtumien järjestämiseen vaadittavaa tietotaito on yhä edelleen harvojen osaajien käsissä. Ranskan ympäriajon järjestäjä ASO organisoi merkittävimmät ammattipyöräily tapahtumat ympäri maailmaa. Esimerkkeinä voidaan mainita vaikkapa Kalifornia ympäriajo, Saksan ympäriajo, Omanin ympäriajo tai vaikkapa Arctic Race Norjassa. Pyöräily tapahtumien kansainvälistyminen ei ole rajoittanut ainostaan ammatti pyöräilyyn. L’Étape de Tour kuntopyöräily tapahtumia järjestetään nykyään viisitoista kappaletta kaikilla mantereilla.

Muutama vuosi sitten Joona Laukka ja Kjell Carlström miettivät keinoja suomalaisen pyöräilyn kehittämiseen. Lopputulema oli että lajin harrastajamäärät ovat kasvaneet Suomessakin voimakkaasti mutta tapahtuma puolella kasvua ei juurikaan ole näkynyt. Kaksikko päätti järjestää kansainvälisen huippu tapahtuman Suomessa. Vaikka pyörässä on yleensä vain kaksi pyörää kaksikko huokutteli projektiin mukaan intohimoisen pyöräilyn vaikuttajan Katariina Laakkosen joka omaa rautaisen kokemuksen viedä läpi projekteja joihin varsin harva uskoo niiden alussa.

ASO:n hallituksen puheenjohtaja Jean-Etienne Amaury toteaa:

– Kunto-pyöräilyn kehittämän kansainvälisesti on yksi yrityksemme prioriteeteista. Haluamme että mahdollisimman moni pääsee elämään henkilökohtaisesti oman Tour de France kokemuksensa. Aina kun kyseessä on ASO:n tuotemerkin alla organisoitu tapahtuma on meidän velvollisuus ja myös meidän ylpeyden aihe että järjestelyt ovat moitteettomat. Kun Joona ja Kjell kertoivat ideastaan järjestää L’Étape Finland Suomessa olin heti vakuuttunut, että tätä ideaa kannataa tutkia tarkemmin. Tunnen molemmat hyvin eri projekteista ja me myös tiedämme että henkilöt jotka ovat itse ajaneet Tour de Francen tietävät varmasti mitä todellinen Tour de France experience on.

– L’Étape Finland tulee olemaan kokeneellekin harrastajalle vaativa tapahtuma mutta eihän muuten voi kokea sitä mitä Ranskan ympäri-ajo todella on. Pyöräily on loppujen lopuksi varsin vaativa laji. Toki tulemme tarjoamaan oheistapahtumia koko perheelle ja ennen kaikkea haluamme saada enemmän lapsia ja nuoria lajin pariin. Ensimmäisen L’Étape Finlandin järjestelyt ovat jo varsin pitkällä. Meillä on jo selkeä käsitys siitä minkä tyyppisen reitin haluamme ja neuvottelut järjestävän kaupungin kanssa ovat melkein loppusuoralla, Carlström paljastaa.

– Tulemme järjestämään tapahtuman joka nostaa lajin profiilia Suomessa ja toimii näyteikkunan siitä kuinka mukaansa vetävä show pyöräily tapahtuma voi olla. Ja kun tapahtuma on hyvä ulkomaalaisetkin harrastajat tulevat mukaan varmasti. Yleensä L’Étape de Tour tapahtumissa ulkomaalaisten osallistujien määrä on noin 20% mutta Suomi on pyöräilyn harrastajille varsin eksoottinen matkakohde joten uskon että kiinnostus tulee olemaan suurta, Laukka pohtii.

Lähde: Tiedote