Naisten lentopallomaajoukkue aloitti tavallaan pudotuspelinsä jo kaksi ottelua ennen varsinaisten pudotuspelien alkua. Ranska-voitto tiistai-iltana varmisti suuret panokset torstain alkulohkon päätöspeliin, kun Turkin Ankarassa vastaan asettuu Bulgaria. Ottelun voittaja jatkaa 16 parhaan joukkoon ja neljännesvälieriin mitä todennäköisemmin Budapestiin Unkariin. Häviäjän kisat päättyvät siihen paikkaan.

Voitolla Suomi tai Bulgaria sijoittuu lohkon kolmanneksi ellei Kreikka onnistu keskiviikkona ottamaan yllätyspistettä Serbialta. Toki Kreikan hävitessä 2-3, Suomelle riittää vielä kolmospaikkaan myös kolmen pisteen voitto Bulgariasta.

Näin vastaan olisi tulossa neljännesävälierissä Budapestin lohkon kakkonen ellei sen isäntäjoukkue Unkari vielä veny jatkopeleihin. Tässä tapauksessa jatkopelikaavio on hyvinkin auki. Joka tapauksessa vastustaja tulisi joukosta Kroatia, Romania, Azerbaidjan tai Unkari.

Suomen alkulohkon päätösvastustajan Bulgarian kisat ovat olleet ailahtelevaiset. Lohkoon selkeänä kolmossuosikkina lähtenyt Ivan Petkovin valmentama joukkue hävisi avauspelinsä yllättäen Ranskalle 2-3 ja sitä seurasi tappiot myös Serbialle (1-3) ja Turkille (1-3) ennen tiistai-illan vakuuttavaa Kreikka (3-0) -voittoa.

Bulgarian peliä pyörittää Lora Kitipova, jonka käytöstä löytyy todella tasaisesti EM-turnauksessa pisteitä tehnyt laitapelaajakolmikko. Yleispelaaja Elitsa Vasilieva on joukkueen kovin syömähammas (12,3 pist./peli), mutta kovan hyökkäysuhkan luovat myös toinen yleispelaaja Gergana Dimitrova sekä hakkuri Miroslava Paskova. 194-senttinen Vasilieva pelasi viime kaudella Italian liigan Scandiccissa kolmen Venäjän liigan Kazanin kauden jälkeen ja hänet on nähty myös Italian, Brasilian, Korean sekä Turkin liigojen huippujoukkueissa. Tulevalla kaudella Vasilieva pelaa Novarassa Italiassa.

Keskipelaajista Naysa Dimitrova (12,0) on ollut jopa joukkueen toiseksi paras pistenainen ja hän on torjuntatilaston jaetulla kärkipaikalla ennen keskiviikkoa Roosa Laakkosen kanssa 14 torjunnalla.

Bulgaria on Euroopan rankingissa sijalla kahdeksan, Suomen sijoituksen ollessa 19. Viime vuoden MM-kisoissa Bulgaria oli 11. ja edellisissä EM-kisoissa 11.saaden viimeisen suoran kisapaikan näihin EM-kisoihin. Kesän nations Leaguessa Bulgaria jäi viimeiseksi eli 16:nneksi voitettaan kaksi ja hävittyään 13 peliä pudoten ensi kauden turnauksesta.

Suomi on voittanut Bulgarian naisten maaottelussa vain yhden kerran 17:stä yrittämästään. Keskinäisissä peleissä Bulgarialla on nyt kymmenen erävoitonkin putki, viimeksi Suomi vei erän Bulgarialta 2008 Gabrovossa.

EM-kisoissa maat ovat kohdanneet 1977 Kotkassa, jolloin Bulgaria oli murskaavasti parempi 3- (15-5, 15-4, 15-10). Viiimeksi joukkueet kohtasivat Euroopan liigan välierissä 2018 Budapestissä, Bulgarian voittaessa siis 3-0.

Lähde: Lentopalloliiton tiedote