Naisten lentopallomaajoukkue otti tiistaina Ankarassa Turkissa historiallisen voiton EM-turnauksessa. Suomi kaatoi Ranskan 3-1 (25-21, 25-14, 22-25, 25-18) ja piti jatkomahdollisuudet erinomaisina. Huominen Bulgaria-ottelu ratkaisee naisten pääsyn pudotuspeleihin. Tiistai-illan Bulgaria-Kreikka -ottelun jälkeen torstain kuviot ovat selvillä.

Suomella on nyt Ranskan tapaan yksi voitto, Bulgarialla ei vielä voiittoja laisinkaan ja kolmospaikalla Kreikalla kaksi voittoa. Neljä parasta jatkaa 16 parhaan joukkoon neljännesvälieriiin.

Suomen edellinen voitto EM-kisoissa tuli historian avauspelissä 25.9.1977 Kotkassa eli lähes 42 vuotta sitten. Tuolloin naiset löivät Länsi-Saksan 3-2. Tämän jälkeen 16 ottelua välissä olivat tappiollisia.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi:

-Voitto lämmittää tietysti, mutta erityisesti sitä tekee meidän peli. Jatkoimme tasollisesti edelleen samaa rataa, mitä olemme täällä pelanneet. Kukaan ei lähtenyt miettimään sarjatilanteita tai mitään ns. pakkovoittoa.

– Joukkueena huikea peli, kaikki plussalla libero Roosa Koskeloa myöden. Ranska ei ollut ollenkaan huono, he jopa hyökkäsivät meitä paremmin. Vastaanottomme oli tänään tärkeässä roolissa.

– Nyt nautitaan heti, pelaajille tämä on iso juttu ja heidän pelihän tämä on. Ennen nukkumaan menoa sitten ajatukset vähitellen Bulgariaan ja torstaihin. Pelirytmi on nyt meille erinomainen ja latinki saadaan tappiin torstaille.

Suomen vastaanottopeliä pitivät erinomaisella tasolla Salla Karhu ja Suvi Kokkonen, kun ranskalaiset kiersivät täysin libero Roosa Koskelon. Koskelon puolustuspelaaminen oli puolestaan jälleen yksi voiton tärkeimmistä tekijöistä.

Suvi Kokkonen tappoi palloja parhaalla prosentilla (52%) tehden 14/+8. Upeita otteitaan jatkanut Salla Karhu sai kasaan 18/+10 ja alkupelissä Suomen rynnistystä johtanut Piia Korhonen 13/+6. Lisäksi tiistaina nähtiin myös vahvaa keskipelaamista, kun kaksikko Roosa LaakkonenMichaela Madsen kirjauttivat yhteensä 21/+15. Myös Suomen syöttöpeli oli erinomaista: ässiä tuli yhdeksän ja virheitä vain seitsemän.

Suomi luotti jo tuttuun tapaan aloituksessa seitsikkoon Alanko, Korhonen, Karhu, Kokkonen, Laakkonen, Madsen ja Koskelo (L). Molemmat joukkueet olivat yhden vajaanaisina, kun Suomen Emmi Riikilä ja Ranskan Manon Moreels olivat poissa loukkaantumisen takia.

Pelin alku oli varovaista hyökkäyspeliä molemmin puolin: virheitä ei tehty, mutta mitään lyöntitulitustakaan ei nähty (11-7). Suomi piti kutinsa läpi erän, eikä päästänyt Ranskaa lähelle missään vaiheessa. Vain yksi hyökkäysvirhe erässä 47% tapoilla oli hyvää työtä hyökkäyksessä.

Toinen erä oli pisteellisesti kuin ensimmäisen toisinto: Suomi otti heti muutaman pisteen etumatkan ja hoiteli erää kotiin varmoin ottein. Roosa Koskelon johtama ”puolustusministeriö” hoiteli etua Suomelle erittäin vakuuttavasti ja Salla Karhu löi sinettiä upealla syöttövuorollaan.

Kolmannen erän alussa molemmat joukkueet tappoivat hyökkäykset järjestään, kunnes Ranska mursi sideoutpelin 6-6 – numeroista napaten kolmen pisteen johdon (7-10). Pahimmillaan neljän pisteen ranskalaisjohto kuitenkin kaveni ja muuttui jopa Suomen johdoksi Salla Karhun hienolla syöttövuorolla. Ranska kuitenkin pinniisti taas itselleen johtoaseman, jonka se piti loppuun.

Neljännessä erässä ratkaisu nähtiin Kaisa Alangon syöttövuorolla ja sitä seuranneissa palloissa. Roosa Laakkosen torjunta ja Suvi Kokkosen ässäsyöttö perään katkaisivat jo ranskalaisten parhaan terän ja Suomi pääsi juhlimaan jatkohaaveidensa realisoitumista villisti.

Suomen passarille Kaisa Alangolle maaottelu oli sadas. Hän oli 23:s naispelaaja, joka pääsi tähän maaottelumäärän.

Suomen EM-alkulohkon päätöspeli on torstaina kello 17 Bulgariaa vastaan. Keskiviikkona Ankaran lohkossa pelataan kello 17 Serbia-Kreikka ja 19.30 Turkki-Ranska. Torstaina Suomi – Bulgarian lisäksi ohjelmassa on 19.30 Turkki-Serbia.

Lähde: Lentopalloliiton tiedote