Lentopallonaisten kolmas EM-ottelu lienee hyvin pitkälti se, johon ennakkoon on lyöty eniten paukkuja. Kahden maailmankin kärkijoukkueisiin kuuluvan joukkueen kohtaamisen jälkeen vastaan asettuu jatkopaikasta Suomen tapaan kamppaileva Kreikka. Panokset ovat alkuasetelmien mukaan suuret, tämän pelin häviäjälle jatkopeleihin pääseminen tulee jo melko mutkikkaaksi.

Kreikka on Euroopan rankingissa 28:s, Suomi 19:s. Kreikka saavutti EM-kisapaikan lohkovoitollaan karsinnoissa. Ukrana, Montenegro ja Norja eivät saaneet kreikkalaisilta sarjapistettäkään. Kreikka on nyt mukana EM-kisoissa ensimmäisen kerran 18 vuoteen. Olympialaisissa (2004) ja MM-kisoissa (2002) maa on ehtinyt olla tässä välissä ilman menestystä. Kesän Hopeisessa liigassa Kreikka sijoittui Romanian ja Slovenian jälkeen kolmanneksi.

Suomi kohtaa nyt Kreikan ensimmäisen kerran yhdeksään vuoteen. Tavallaan revanssihenkeä voidaan kaivaa tuosta edellisestä kohtaamisesta, kun Bulgarian Samokovissa Kreikka voitti tuolloin EM-karsintapelin 3-2 vieden viimeisen erän 15-4. Tuosta Suomen joukkueesta mukana nyt ovat Saara Esko ja Laura Pihlajamäki. Ankaran Spor Salonun lehtereillä ottelua puolestaan seuraa tuolloisista pelaajista Ylen asiantuntija roolissa Pauliina Vilponen. Viikkoa aiemmin Suomi muuten voitti Kreikan 3-0 Portugalissa samoissa karsinnoissa.

Kaikkien aikojen maaotteluvoitot ovat kreikkalaisille 10-7. Arvokisoissa maat eivät ole kohdanneet, mutta karsiinnoissa voitot ovat Kreikalle 4-1.

Kreikka on erittäin hyökkäysvoimainen joukkue, joten Suomen aloitussyöttö on normaaliakin tärkeämässä roolissa. Vastaanottoa on saatava rikki, muuten joukkue pääsee käyttämään tulivoimaansa laajasti.

42-vuotiaan Potsdamia Saksan Bundesliigassa valmentavan Guillermo Naranjon joukkueen ehdottomasti mielenkiintoisen pelaaja on hakkuri Anthi Vasilantonaki. 23-vuotias peräti 196-senttinen Vasilantonaki on pelannut Italian A1-liigaa viimeisen viiden kauden ajan voittaen yhden mestaruudenkin Coneglianon kanssa 2016 ja cupmestaruuden 2018 Novaralle. Viime kaudella Anthonaki pelasi alkukaudesta ex-hämeenlinnalisen Luca Chiappinin valmentamassa Filotranossa. Vasilantoniki teki avauspeliin Turkkia vastaan kahteen erään 11/+9 ja Ranskaa vastaan 14/+9.

Toinen erityisen huomioitava kreikkalaispelaaja on Bezierissä ja Pilassa viime kaudet pelannut vasurilaituri Olga Strantzali. Hän oli joukkueen paras pistenainen Ranskaa vastaan saldollaan 18/+14. Passarikaksikko joukkueella on melko tasainen: Styliani Emmanouilidou ja Athina Papafotiou.

Perjantain avauspelissä Kreikka laittoi 1,5 erää kohtalaisen hyvin hantiin isäntäjoukkue Turkille häviten pelin 0-3 (21-25, 18-21, 8-25). Viimeiseen erään naranjo vaihtoi peräti viisi pelaajaa vaihtonurkkauksesta mukaan. Lauantaina Kreikka osoitti todelliset kyntensä lyömällä Ranskan 3-0 (25-12, 25-21, 25-21).

Ottelu alkaa sunnuntaina klo 19.30.

Lähde: Lentopalloliiton tiedote