Maailman parhaiden agilitykoirien mestaruudet ratkotaan neljän vauhdikkaan kilpailupäivän aikana Gatorade Centerissä Turussa 19.–22.9. Kilpailuun osallistuu yhteensä lähes 500 koiraa peräti 41 eri maasta ympäri maailmaa aina Japania, Guatemalaa ja Australiaa myöden.

Suomessakin voimakkaasti kasvussa oleva agility on yleisöystävällinen ja vauhdikas laji, jossa koiran ja ohjaajan suoritusta on jännittävä ja helppo seurata. Kierros juostaan aikaa vastaan ja tavoitteena on mahdollisimman nopea ja virhepisteetön suoritus.

MM-kilpailuissa on tunnetusti paikalla suuret kannustajajoukot useista maista. Urheilujuhlan innostunut tunnelma tempaa mukaansa arviolta 10 000 katsojaa kilpailuviikonlopun aikana. Tapahtumaan myydään päivälippujen lisäksi myös koko neljän päivän pakettia. Varsinaisen kilpailuohjelman lisäksi tapahtumassa on lauantaina perhepäivä, jolloin paikan päällä esitellään koiralajeja laajemminkin.

Turun kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä tapahtumaa järjestävän Suomen Agilityliiton kanssa.

– Kilpailun saaminen Turkuun on ollut vuosien projekti, joka nyt kantaa hedelmää. Suuri kilpailijajoukko näkyy varmasti myös katukuvassa ja pelkästään joukkueiden majoitusyöt alueella lasketaan tuhansissa, iloitsee Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola.

MM-kilpailujen käytännön järjestelyt ovat suururakka, joka toteutetaan pitkälti vapaaehtoisvoimin yhdessä lajin harrastajien ja yhdistysten kanssa.

– Meillä on kisapäivinä 150 työvuoroa eri tehtävissä, kertoo AWC-kilpailuorganisaatiota luotsaava Yrjö Kokkonen. Kilpailun koordinointi on ollut haastava rupeama, mutta nyt ollaan jo voiton puolella ja toivotetaan niin kisaajat kuin yleisökin tervetulleiksi Turkuun.

Suomi on arvokisamitaleilla mitattuna yksi menestyneimmistä agilityurheilumaista yhdessä Sveitsin, Ranskan ja Belgian kanssa. Suomea edustaa kilpailuissa 12 koirakkoa, jotka selvittivät tiensä maajoukkueeseen kesäkuussa käytyjen karsintakilpailujen kautta. Suomalaisväriä nähdään myös tuomareiden joukossa, kun kilpailuiden toisena arvostelevana tuomarina toimii Sari Mikkilä, yhdessä japanilaisen päätuomarin Toshiyuki Oban kanssa.

FCI:n (Fédération Cynologique Internationale = Kansainvälinen Koiranjalostusliitto) hallinnoimat agilityn maailmanmestaruuskilpailut järjestetään vuosittain. FCI:n MM-kilpailut ovat agilityn arvostetuin ja kovatasoisin kilpailutapahtuma, joka kerää kilpailijoita lähes kaikilta mantereilta. Edellisen kerran tämän tason arvokilpailut on järjestetty Suomessa 11 vuotta sitten vuonna 2008. Kilpailut Suomessa järjestää Suomen Agilityliitto.

Lähde: Suomen Agilityliitto