Hiihtäjä Pekka Niemen perikunta lahjoittaa Petsamon Kolosjoen hiihtojen pokaalin Hiihtomuseolle.

Pokaali on Kolosjoen Tunturiveikkojen kiertopalkinto, jonka olivat lahjoittaneet jaettavaksi Petsamon Nikkeli ja International Nickel Company of Canada. Kolosjoen kaivosalue sijaitsi Petsamossa. Pekka Niemi on saavuttanut pokaalin voittamalla 30 km:n hiihtomatkan vuonna 1943. Hän piti itse pokaalia erikoisimpana ja arvokkaimpana palkintonaan. Pokaali eli pytty teki aikanaan myös evakkomatkan Ruotsiin Lapin sodan aikana.

Lahjoitusta paikan päällä ovat luovuttamassa hiihtäjä Pekka Niemen tytär Riitta Wieschmann ja poika Tapio Niemi. Hiihtomuseo liittää palkinnon kokoelmiinsa ja ottaa esille yleisölle myöhemmin sopivan näyttelyvaihdon yhteydessä.

Hiihtäjä Pekka Niemi oli kansainvälisesti menestynyt hiihtäjä 1930-luvun lopulla. Hänen suurin saavutuksensa oli 50 km:n voitto MM-kisoissa Chamonix’ssa 1937. Samoissa kisoissa hän saavutti myös pronssia 18 km:n matkalla ja oli mukana Suomen hopeaa tuoneessa viestijoukkueessa. Hän saavutti myös olympiapronssia 18 km:n hiihdossa Garmisch-Partenkirchenissä 1936. Hän otti voittoja Holmenkollenin ja Ounasvaaran kisoissa. Sota ja työt Kemi Oy:lla päättivät hiihtouran.

Pekka Niemi syntyi 15. marraskuuta 1909 Kemin maalaiskunnassa eli Keminmaalla. Hän edusti aikanaan Ounasvaaran Hiihtoseuraa ja Kittilän urheilijoita. Elämäntyönsä hän teki Kemi Oy:n metsäpiiripäällikkönä ja asui Kittilässä kuolemaansa 1993 saakka.

Lähde: Lahden kaupunki