Mistä he saavat elantonsa nyt – turnausten peruuttaminen katastrofi sadoille tenniksen ammattilaispelaajille

© Kuva: Getty Images
Miten pärjää Leipzig ilman Werneriä Mestarien liigassa? Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Maailman huipputennispelaajien ansiot ovat miljoonaluokassa ja yleinen käsitys on tämän myötä se, että ammattilaistenniksessä liikkuvat isot rahat. Näin onkin, mutta pudotus huipun jälkeen on jyrkkä ja nyt koronaviruksen takia perutut lukuisat turnaukset ajavat rankingissa alemmilla sijoilla olevat pelaajat todella ahtaalle.

Kärkipelaajille muutaman kuukauden tauko ei tunnu taloudellisesti missään, mutta rankingissa sijan 150. alapuolella on satoja pelaajia, jotka taistelevat toimeentulonsa eteen normaalitilanteessakin – saati sitten nyt.

Siinä missä Roger Federer kuittasi viime vuonna noin 90 miljoonaa euroa – valtaosan sponsorituloina – ja naisten ykkönen Serena Williamskin yli 25 miljoonaa, monen ”ynnä muuta” -sijoilla rankingissa olevan pelaajan ansiot saa kirjattua paljon vähemmällä määrällä numeroita.

– Kuilu on valtava, ihan käsittämätön. Jos vertaamme sitä maailman 300. parhaaseen jalkapalloilijaan, hän voi saada miljoonia istumisesta vaihtopenkillä kakkosluokan seurassa. 300. paras pelaaja tenniksessä… monet eivät pysty edes maksamaan taksimatkaa hotellille laukkujensa kanssa, georgialainen Sofia Shapatava – maailmanlistan 375. – kuvaa Washington Postille.

Tyypillisen alemman tason naisten ITF-turnauksen kokonaispalkintopotti on 25 000 dollarin luokkaa. Shapatava muistuttaa, että pelaajien on maksettava matkansa turnaukseen, majoituksensa ja ruokailunsa ja toivottava voittavansa karsintaottelunsa päästäkseen edes pääsarjaan.

– Jos häviää ensimmäisen ottelunsa, niin kulujen jälkeen käteen voi jäädä kympin verran, Shapatava käytännöllistää.

– Rehellisesti sanoen se ei ole edes ateriakorvaus.

Isossa-Britanniassa on lähdetty avustamaan alemmilla ranking-sijoilla olevia pelaajia ja peruuntuneen, mutta virtuaalisena järjestettävän Madridin turnauksen tuloja ohjataan tarvitsijoille, mutta mitään varsinaista mekanismia käytännössä tyhjän päälle jääneiden pelaajien tukemiseen ei ole.

– Keskitason pelaajilla on nyt 2-3 ongelmaa. Mihin he menevät? Useimmat haluavat pysyä sisällä ja välttää sairastumisen. Mutta kenen kanssa he harjoittelevat? Ja mistä he saavat elantonsa, kiteyttää pitkäaikainen agentti ja ATP:ta perustamassa ollut Donald Dell.


Barcelona kohtaa Bayern Munchenin – LUNASTA JÄTTIKERROIN 50.00

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Lyö 1X2 ennakkoveto suosikkijoukkueesi voitosta – saat jättikertoimen 50.00.

Miten pärjää Leipzig ilman Werneriä Mestarien liigassa? Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!