Nykyajan tv-katsoja tuskin osaa ajatella tilannetta, että joukkuepelaajan – tai lähes minkä tahansa lajin urheilijan – nimi ei olisi näkyvillä pelipaidassa tai numerolapussa tai edes jossain. Mikään itsestäänselvyys tämä ei kuitenkaan ole aiemmin ollut.

Fanipaitamyynti on todella valtava globaali bisnes nykyään ja melkeinpä olennaisempaa ostajalla on saada Barcelonan paita, jossa selässä lukee ”Messi” kuin se, että printattuna on myös numero 10. Ja vastaavia esimerkkejä voi hakea joukkueesta kuin joukkueesta ja lajista kuin lajista.

Ensimmäisen kerran pelaajan nimi pelipaidassa näkyi kuitenkin tasan 60 vuotta sitten eli 19.4.1960. Tuolloin baseballseura Chicago White Soxin omistaja Bill Veeck ilmoitti, että seura lisää pelaajien sukunimet pelipaitaan siitä lähtien.

Peruste oli varsin maanläheinen, joskin hyvin ymmärrettävä.

– Minun 20 vuoden aikanani tässä lajissa olen tajunnut, että tietoisuus siitä [pelaajien nimistä] on kääntäen verrannollinen istumapaikan hintaan, Veeck perusteli aikanaan.

Veeck toi myös ensimmäisenä sähköiset tulostaulut sekä ilotulitteet kotijoukkueen juoksun juhlistamiseksi White Soxin otteluihin.

Se mikä nykyään on itsestään selvää, vei monilta lajeilta kuitenkin vielä vuosikymmeniä Veeckin innovaation jälkeen ennen kuin nykykäytäntöön siirryttiin laajalti.

Lähde: AS