Kestävyysjuoksuvalmentaja Janne Ukonmaanahon mukaan Tokion olympiakisojen siirtyminen vuoteen 2021 ja kevätkesä ilman kilpailuja, avaa mahdollisuuksia valmennukselle. Sitä hän on hyödyntänyt Topi Raitasen valmennuksessa.

– Olen ajatellut, että jos harjoittelussa halutaan jotakin kokeilla, nyt siihen on aikaa, kun kilpailukausi painottunee loppukesään, Ukonmaanaho sanoo.

Ukonmaanahon mukaan Raitasen harjoittelussa lähdetään siitä, että EM-kilpailut ovat elokuussa ja loppukesästä kilpaillaan muutenkin.

– Siksi nyt keväällä on pysytty pidempään perusharjoittelun parissa ja samalla on voitu kokeilla uutta. Se ei olisi ollut mahdollista, jos olisi olympiakesä, Ukonmaanaho sanoo.

Ukonmaanahon mukaan kyse ei ole isoista muutoksista. Raitasen harjoittelua alppitelttajaksojen aikana on kovennettu aiempaan nähden.

– Urheilijan harjoittelussa tavoite on aina kehitys. Jos harjoitteluun tehdään muutoksia, pitää samalla oppia miten näistä harjoituksista palautuu. Nyt siihen on ollut aika. Kun alkukesästä nähdään, miten tämä on toiminut, on aikaa myös palata vanhaan, jos on tarvetta, Ukonmaanaho sanoo.

– Topi harjoittelee tällä hetkellä todella kovaa, joten jos harjoitteluun tehdään muutoksia tai treenataan vielä kovempaa, riskit ovat tietysti suuret.

Ukonmaanahon mukaan Raitanen juoksee jo kesä-heinäkuussa joko omia testijuoksuja tai jos mahdollista pienimuotoisia kilpailuja.

Lähde: Urheiluliitto