Tokion kesäolympialaisten siirto vuotta myöhemmäksi kesästä 2020 aiheuttaa massiivisen määrän kuluja. Näistä kuluista on ehditty jo vääntää kättä kisajärjestäjien ja kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kesken, mutta nyt järki on otettu käteen.

KOK on nyt siirtänyt 800 miljoonaa dollaria – noin 750 miljoonaa euroa – sivuun kattaakseen osaltaan kustannuksia niin siirrosta johtuvien lainojen kuin suorien maksujenkin osalta. Kokonaiskustannusten määrä on kuitenkin edelleen tyystin arvailujen varassa.

– Kukaan ei tiedä miltä maailma näyttää huomenna. On mahdotonta kertoa mitään lukua sellaiselle, jonka tapahtumisesta ei ole varmuutta, muotoili KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach Japan Timesin mukaan.

Selvää on kuitenkin, että 150 miljoonaa potista menee lainoina ja tukina kansallisille olympiakomiteoille.

Summat kaikkineen ovat kuitenkin arvailuja, sillä kokonaiskustannusten olympialaisten järjestämisestä arvioitiin jo viime vuonna nousemaan lähes 25 miljardiin euroon. Vaikka kisojen siirto ei toki näin suuria kustannuksia suoraan aiheuta, maksumiehiksi joutuvat KOK:n lisäksi varmuudella vielä monet muutkin tahot.