Ruotsalainen 400 metrin EM-kultamitalisti Moa Hjelmer on ottanut kantaa Instagram-tilillään urheilijoiden ulkonäköpaineisiin.

Hänen mielestään valmentajien ei pitäisi puuttua urheilijoiden ruokavalioon tai ulkonäköön.

– ”Sinun on näytettävä urheilulliselta, jos kilpailet huipputasolla huolimatta lajistasi”. Niinkö? Tässä on hyvin nopean huippu-urheilijan kroppa, joka myös roikkuu ja liikkuu, hän aloittaa.

Hjelmer kritisoi urheilussa vallitsevaa dieettikulttuuria ja tietynlaista ihannevartaloa. Hän toivoo, että valmentajat lopettaisivat ulkonäköön ja ruokavalioon takertumisen.

– Valmentajilla ei pitäisi olla mitään tekemistä urheilijoiden ruokavalion tai ulkonäön kanssa.

– On jo valmiiksi niin paljon ulkoisia vaatimuksia, ettei yhtään lisäpaineita kaivata. Jos olet huippu-urheilija ja uskot ruokavaliomuutoksen parantavan suorituskykyäsi, niin voit tehdä asian eteen paljon. Mutta tämän päätöksen on oltava lähtöisin sinusta itsestäsi, ei koska joku muu käskee, kahden lapsen äiti kirjoittaa.

Nooralotta Neziri otti aiheeseen kantaa Twitterissä ja on pitkälti samaa mieltä Hjelmerin kanssa.

– Kyllä ehdottomasti ruokavalion pitää olla kunnossa, enkä usko tässäkään olevan kyse siitä. Olen sitä mieltä myös, että aina se kropan ulkonäkö ei kerro kaikkea. Esim. itse olin 2017 ylirasitustilassa ja noudatin tarkkaan suunniteltua ruokavaliota.

– Silti kroppa ei ollut timmi. Aina se ei ole urheilijoillakaan yksinkertaista ja esim. hormonaalinen toiminta, sairaudet jne vaikuttavat myös meillä.