Ruotsin hiihtomaajoukkueiden valmennuspuolella ovet ovat käyneet tiuhaan tahtiin kevään mittaan ja liikennettä on ollut ennen kaikkea ulospäin. Ruotsi esitteli nyt uudet valmennusryhmänsä ja ainoastaan Magnus Ingessonia voi kutsua kokeneeksi näissä ympyröissä.

Uutta väriä on valmennuksen lisäksi maajoukkuejohdossa sekä Daniel Fåhraeusin että Anders Byströmin astuttua tehtäviinsä vasta hiljattain. Miten kaksikon nimeämät valmentajat tehtävissään menestyvät jää nähtäväksi, mutta paljon kysymysmerkkejä kevään kuohunnan jälkeen on edelleen ilmassa.

Eikä Ruotsi olisi Ruotsi, ellei soppaan sekoitettaisi lisämausteeksi vielä tasa-arvokysymyksiä. Nopeasti pantiin merkille, että koko maajoukkueen valmentajakaaderista löytyy vain kaksi naista: Ida Ingemarsdotter ja Martina Höök, jotka työskentelevät yhdessä ns. kehitysryhmän eli tulevien lupausten valmentajana.

– Missä naiset ovat? Se on osin yhteiskunnallinen ongelma, niin vain on. Olen itse työskennellyt energia-alalla ja siellä naisia on johtotehtävissä vähän. Urheilun maailmassa ongelma on ihan yhtä iso, Fåhraeus totesi SVT Sportille.

– Olemme keskustelleet ainakin neljän naisen kanssa valmennusryhmien valinnoista, mutta eri syistä vastaukset ovat olleet kieltäviä. Monessa yhteydessä kyse on perhetilanteesta.

Fåhraeusilla on varmasti muitakin ratkottavia kysymyksiä tällä hetkellä, mutta tasa-arvoasiaan hän tarttui ainakin tarmolla.

– On aika tehdä tälle jotain yhteiskunnassa. En tiedä miten, mutta meidän on lähestyttävä kysymystä tosissaan ja lopetettava puhuminen – ja tehtävä jotain.