Norjalainen Melanie Stokke on kuulunut jo useamman vuoden maan parhaiden naistennispelaajien joukkoon ja ollut parhaimmillaan selkeä ykkönenkin WTA-listan perusteella. Nyt Stokke on ilmoittanut lopettavansa pelaamisen huipputasolla, koska kokee ettei Norjan tennisliitto arvosta tai tue häntä.

Norjan tennisliitto tukee pelaajia kahdessa kategoriassa A ja B sekä lisäksi erillisellä junioripelaajatuella. Ero A- ja B-pelaajien välillä on puhtaan rahallisesti lähes kaksinkertainen.

– Kun olin parhaimmillani, minut katsottiin B-pelaajaksi, Stokke toteaa NRK Sportille.

– Panostaminen huipulle on todella vaativaa, tärkeää on sekä viihtyminen että talous. Olen viime aikoina ajatellut asiaa ja olen omalta osaltani päättänyt lopettaa satsaamisen huipulle.

Stokken mukaan Norjan tennisliiton suhtautuminen ei ole ollut suoranainen syy päätökseen.

– Ei, mutta olisi ollut iso apu, jos olisin saanut enemmän tukea. Olen viime vuosina ollut taloudellisesti isäni ja sponsoreiden avun varassa. Mutta olisi se [liiton tuki] auttanut.

Stokke on myös todella panostanut uraansa ja muutti jo 16-vuotiaana Espanjaan kehittyäkseen pelaajana paremmassa ympäristössä. Norjalainen järjestelmä ei hänen mukaansa juuri tue huipulle pääsyä.

– Minusta systeemi on heikko, siltä puuttuu sellainen ammattimaisuus, johon olen tottunut ulkomailla. Siellä opin eri lailla kuria, henkistä kovuutta ja sen mitä vaaditaan ollakseen paras ja noustakseen maailman huipulle.

Stotten aiempi valmentaja Bruno Serrano osoittaa sormellaan myös Norjan tennisliiton suuntaan.

– Jos hän olisi saanut tukea, olisi hän edelleen ammattilainen. Tiedän että hän on pitkään taistellut saadakseen tukea ja hänen perheensä on uhrannut paljon hänen eteensä, Serrano sanoo.

– Hänessä oli paljon potentiaalia ja hän olisi voinut pelata Grand Slam -turnausten karsinnoissa, jos vain olisi saanut tukea tennisliitolta.

Norjan tennisliitto on viime aikoina ollut otsikoissa myös syistä liittyen liiton johdon sitoutumiseen perustehtäviinsä.