”Lihava lehmä, jos kuolisit, saisin ainakin aterian” – Sveitsin kilpavoimistelussa kuohuu ikävän tuttuun tapaan

© Kuva: Getty Images

Sveitsin rytmisen kilpavoimistelun maajoukkueessa lakaisee iso luuta sen jälkeen, kun kahden valmentajan metodeista nousi iso kohu. Tapaus ei sveitsiläisessä kilpavoimistelussa ole kuitenkaan ensimmäinen ja molemmissa on samoja epäinhimillisiä piirteitä.

Syytösten keskipisteenä on ollut päävalmentaja Iliana Dineva, joka sai lähtöpassit tehtävistään. Dineva oli urheilijoiden mukaan pakottanut nämä harjoittelemaan ja kilpailemaan loukkaantuneinakin väittäen näiden vain teeskentelevän ja käyttäneen harjoituksissa niin kovakouraisia otteita, että urheilijat tunsivat fyysistä kipua vielä jälkeenpäin. Nuorten urheilijoiden nimittäminen ”lihavaksi” ja ”lihavaksi lehmäksi” kuului myös metodiikkaan.

”Lihavia lehmiä” sveitsiläisessä rytmisessä kilpavoimistelussa on ollut pitkään. Sanat tulevat helposti mieleen 32-vuotiaalle Ariella Kaeslinille, joka oli samassa tilanteessa reilu vuosikymmen sitten. Silloinen valmentaja Eric Demay käytti täsmälleen samoja sanoja Kaeslinia kohtaan.

– Jos kuolisit, saisin ainakin aterian, Euroopan mestaruudenkin voittanut Kaeslin muistelee Blickille Demayn vahvistaneen vielä sanomaansa.

Kaeslin on surullinen saman toistumisesta nyt, mutta ei kuitenkaan isommin yllättynyt.

– Valitettavasti tämä hyväksikäyttökuvio tulee tasaisin väliajoin esille tässä lajissa, Kaeslin sanoi.

– Ikävä kyllä voimistelu on ympäristö, jossa tällaisen on helppo kukoistaa. Urheilijat ovat hyvin nuoria, 13 ja 15 ikävuoden välillä.

Tätä vahvistaa myös Dinevan alaisuudessa voimistellut nimettömänä pysytellyt urheilija. Nuorten tyttöjen ei ole helppo ymmärtää mikä on sopivaa ja mikä ei.

– Dinevan osalta tajusin hyvin myöhäisessä vaiheessa, että hän teki asioita, joita ei saisi tehdä. Se että hän kohteli meitä tavalla, jota en ainakaan itse hyväksy – kuin eläimiä, edelleen nuori voimistelija kertoo.

Antaisiko hän oman tyttärensä joskus harrastaa rytmistä kilpavoimistelua? Vastaus tulee jo ennen kuin kysymys on esitetty loppuun.

– En. Kertoisin hänelle tosiasiat ja neuvoisin häntä valitsemaan jotain muuta. Tiedän että se on surullista.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.