Suomen 80 000 valmentajasta vain noin 2000 toimii päätoimisesti – ”He tekevät pitkää päivää rakkaudesta urheiluun”

© Kuva: Getty Images

Tämän viikon perjantaina, syyskuun 25. päivänä, vietetään toista kertaa Valmentajan päivää. Valmentajan päivänä kiitoksia jaetaan niin vapaaehtois- kuin ammattivalmentajillekin.

Suomalainen urheilu pohjautuu vapaaehtoisuuteen ja kaikista noin 80 000 valmentajasta vain noin 2000 toimii valmentajana päätoimisesti. Ammattivalmentajuus on kuitenkin lisääntymässä ja yhä useammin esimerkiksi seuratyössä alkaa olla ammatikseen valmentavia vapaaehtoisten rinnalla.

Valmentajakyselyn 2019 mukaan päätoimiset valmentajat ovat sitoutuneita, innostuneita ja tarmokkaita työssään. Kyselyn mukaan päätoimisten ammattivalmentajien valmennustoimintaa ajaa jatkamaan nautinnon tunne, joka syntyy, kun saa seurata urheilijoiden kehittymistä ja olla vuorovaikutuksessa urheilijoiden kanssa. Päätoimisten valmentajien keskuudessa valmentajan tärkeimpänä tehtävänä pidetään yleisimmin urheilijan taitojen ja urheilusuorituksen kehittämistä, urheilijan kasvattamista ja kehittämistä ihmisenä sekä olosuhteiden luomista oppimiselle ja kehittymiselle.

Suomen Ammattivalmentajat SAVALin jäsentutkimuksen mukaan päätoimiset valmentajat ovat kouluttautuneita ja kokeneita ammattilaisia. Noin 50 prosentilla on korkeakoulututkinto ja yli 75 prosentilla on suoritettuna lajinsa ylin tai toiseksi ylin valmentajakoulutus. Lisäksi useammalla kuin joka toisella on yli kymmenen vuoden kokemus ammattilaisuudesta.

– Päätoimisten ammattivalmentajien sitoutuminen urheilijoiden ja urheilun kehittämiseen on huippuluokkaa. He tekevät pitkää päivää rakkaudesta urheiluun, ammattijärjestön näkökulmasta jopa liiankin pitkää päivää, toteaa Suomen Ammattivalmentajat SAVALin toiminnanjohtaja Raino Nieminen.

Kuinka osallistua Valmentajan päivään urheilijana tai harrastajana?

Nykyinen tai jo urheilemisen lopettanut urheilija voi miettiä seuraavia kysymyksiä: Mikä tekee sinun valmentajastasi erityisen? Mitä olet oppinut häneltä? Kuinka valmentajasi on auttanut sinua menestymään urheilussa ja elämässä?

Näiden kysymysten pohjalta kiitä valmentajaasi Valmentajan päivänä 25.9. Voit myös järjestää jonkin yllätyksen päivän treenin yhteydessä nykyiselle valmentajalle tai käy tapaamassa tai muutoin kontaktoi aikaisempaa valmentajaasi.

Lähde: Tiedote


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.