Heitto-ottelu on vakiinnuttanut asemansa syksyn kilpailukalenterissa. Sunnuntaina 20.9. heitetään Suomen ennätyskoe Kauhajoella, missä kilpailevat mm. Suvi Koskinen, Krista Tervo ja Helena Levelahti.

Uudenkaupungin heitto-ottelussa moukarinheittäjä Silja Kosonen kokosi naisten kaikkien aikojen kolmanneksi parhaat pisteet 4065 pistettä. Tätä paremmin ovat aiemmin otelleet vain Suvi Koskinen ja Niina Kelo. Kososen tulos on 18-, 19- ja 20-vuotiaiden kaikkien aikojen paras tulos.

Uudenkaupungin heitto-ottelussa Kosonen linkosi 9,08-kiloista heittopainoa 18,75, mikä on Suomen 18-vuotiaiden ikäkausiennätys tässä lajissa. Naisten kaikkien aikojen tilastossa se sijoittuu viidenneksi.

Heitto-ottelussa kilpaillaan Suomessa pääsääntöisesti viisiotteluna, jonka lajit ovat neljä olympialaista heittolajia sekä painonheitto. Pistelaskussa käytetään Suomen Aikuisurheiluliiton pistetaulukkoa ja kussakin lajissa on kolme suoritusta.

Ruotsissa heitto-ottelu on hyvinkin suosittua, mutta siellä lajiohjelmaan ei kuulu painonheittoa. Ruotsin heitto-ottelu tunnetaan nimellä ’Castorama’ ja kussakin lajissa on neljä suoritusta. Suomessa ’Castoraman’ pisteitä lasketaan heittoneliottelun nimellä, jolloin käytetään SUL:n nuorisourheilun pistetaulukkoa.

Jalasjärvellä kokosi kiekonheiton 19-vuotiaiden Suomen mestari Sanni Kuparinen Riihimäen Kiskosta naisten kaikkien aikojen 10:nneksi parhaan tuloksen 3471 pistettä. Nurmijärven Yleisurheilun moukarinheittäjä Tiina Rinnekari otteli Espoonlahdessa kaikkien aikojen kahdeksanneksi pistein 3630.

Nastolassa on 14-vuotias Aatu Kangasniemi Nurmijärven Yleisurheilusta heittänyt 9,08-kiloista heittopainoa loistotuloksen 20,87 ja koonnut oman ikäluokkansa välinein peräti 4377 pistettä. Oulun heitto-ottelussa heitti 13-vuotias Oulun Pyrinnön Onni Kukkonen 7,26-kiloista painoa 19,53 ja kokosi 4129 pistettä.

Porin Tarmon Eila Mikola otteli Jalasjärvellä 85-vuotiaiden naisten uuden Suomen ennätyksen 4082 pistettä. 1950-60-lukujen taitteessa Mikola voitti kestävyysjuoksuissa 11 naisten Suomen mestaruutta ja juoksi naisten 800 metrillä useita Suomen ennätyksiä, parhaimmillaan 2.10,4 vuonna 1959.

Lähde: Urheiluliitto