Valko-Venäjän presidentti Aleksander Lukashenka on monien toimiensa ohella myös maan olympiakomitean puheenjohtaja ja paine itsevaltiasta Lukashenkaa kohtaan kasvaa yhä voimakkaammin myös urheilumaailman suunnalta.

Valko-Venäjän olympiakomiteaa NOCRB:ta on jo pitkään syytetty urheilijoiden vainoamisesta ja suoranaisesta väkivallasta näitä kohtaan. Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach otti jyrkän kannan maan urheilijoiden tilanteeseen jo aiemmin lokakuussa ja nyt KOK on saanut viestiä suoraan kentältä.

Valkovenäläisten urheilijoiden yhteenliittymät kolminkertaisen uinnin olympiamitalistin Aliaksandra Herasimenian johdolla vaatii nyt suoraan NOCRB:n erottamista KOK:sta. Herasimenian mukaan yli 40 maan huippu-urheilijaa on joutunut vainon ja väkivallan kohteeksi ja kymmenen on tällä hetkelläkin vankilassa. Lisäksi lukuisat ovat hänen itsensä tavoin paenneet ulkomaille.

– Valko-Venäjän olympiakomitea näyttää luottavan siihen, että se voi rikkoa olympialaista peruskirjaa kenenkään huomaamatta. Pyydämme KOK:ta asettamaan Valko-Venäjän olympiakomitean pannaan ja keskeyttämään kaiken rahoituksen sille niin kauan kuin peruskirjan rikkominen Valko-Venäjällä jatkuu, urheilijoiden viesti KOK:lle vaati.

Kirjelmä luovutettiin KOK:lle Sveitsissä järjestetyn solidaarisuusmarssin yhteydessä. ”Sport Stands with Belarus” -tapahtumaan osallistui lukuisia urheilujärjestöjä ja -seuroja niin Sveitsistä kuin muualtakin Euroopasta.