Yksi miesten lentopallon 32. EM-kilpailujen kuudesta lohkosta pelataan ensi vuonna Tampereella. Euroopan Lentopalloliitto CEV julkaisi kisaisännät perjantaina. Tampereen lisäksi EM-kilpailuja pelataan kolmessa Puolan kaupungissa (Katowice, Gdansk, Krakova), Ostravassa Tšekeissä sekä Tallinnassa Virossa.

Turnauksen aikataulu julkaistaan myöhemmin.

Miesten EM-lentopalloa pelataan Suomessa nyt kolmannen kerran vuosien 1977 ja 1993 oltua edellisen kisavuodet. Tampere oli mukana kisajärjestäjänä jo 43 vuotta sitten.

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 hakevan Tampereen tapahtumapäällikkö sekä projektin vetäjä Perttu Pesä toteaa kaupungin olevan todella innostunut ja kiitollinen kisaisännyydestä.

– Tampere on jo pitkään toiminut Lentopallon kansallisena kotina. Olemme yhdessä Lentopalloliiton ja paikallisten toimijoiden kanssa tähdänneet siihen, että jossain välissä saamme myös EM-kilpailujen kaltaisen jättiläisen kesytettyä. Nyt se tapahtuu! Tällaisissa isoissa tapahtumissa aina saman seurakunnan jäsenet, Kulttuuri ja Urheilu, lyövät yhdessä kättä ja näyttävät parasta osaamistaan. Siksi tämä tapahtuma sopii erinomaisesti tähän hetkeen myös Euroopan Kulttuuripääkaupunkihaun näkökulmasta.

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Harri Syväsalmi on erittäin iloinen siitä, että kisat päästään järjestämään yhdessä Tampereen kanssa.

– Tampere on muodostunut erityisesti miesten lentopallomaajoukkueelle, ja sitä kautta myös faneille, tärkeäksi paikaksi jo aiempien vuosien aikana. Tampereen vahva kansainvälisten tapahtumien osaaminen auttaa meitä yhdessä järjestämään ikimuistoisen, kansainvälisen ja tunnetta täynnä olevan kisaviikon meille kaikille.

Kilpailujen pääsihteeri Riia Martinoja korostaa yhteistyön merkitystä.

– Tampere on tapahtumajärjestäjälle unelmakaupunki. Siellä ymmärretään tapahtumien tarpeet ja tekeminen on aidosti yhteistä. Lentopalloväen on siis helppo ja mukava kokoontua jälleen yhteiseen juhlaan Tampereelle erinomaiseen ympäristöön. Tätä tapahtumaa järjestetään aidosti yhdessä kaupungin, lentopalloseurojen, vapaaehtoisten ja erilaisten ammattiosaajien kanssa.

CEV:n puheenjohtaja, serbialainen Aleksandar Boričić, ilmaisi myös tyytyväisyytensä kisakaupunkien valintaan.

– Kaikki kisakaupungit ovat eläväisiä ja nykyaikaisia kaupunkeja eli ne omaavat piirteet, jotka ovat täysin linjassa meidän EuroVolley-projektin innovoivan sekä dynaamisen hengen kanssa. Kiitän kaikkia paikallisia ja kansallisia toimijoita tuesta jo tässä vaiheessa.

Miesten EM-kilpailuissa on mukana 24 maata, jotka taistelevat Euroopan mestaruusmitalien lisäksi myös kahdesta suorasta paikasta vuoden 2022 MM-kilpailuihin.

Turnauksen alkulohkot pelataan Tampereella, Krakovassa, Ostravassa sekä Tallinnassa. Neljännes- ja puolivälierät pelataan puoliksi Gdanskissa ja Ostravassa. Välierät ja mitalipelit huipentavat turnauksen Katowicessa.

Kisaisäntien lisäksi edellisten EM-kilpailujen kahdeksan parasta sekä jo karsintojen kautta Latvia ovat varmistaneen kisapaikkansa. 11 muuta maata ratkaistaan karsintojen jatkuessa vuoden 2021 alussa.