Naisten lentopallomaajoukkueella on edessään hienoja haasteita täynnä oleva kesäkausi. Edessä on EM-karsinnat ja Kultainen liiga sekä asioiden mennessä karsinnoissa odotetulla tavalla myös EM-lopputurnaus. Päävalmentaja Tapio Kangasniemi on kasannut 27 pelaajan suuruisen ryhmän, jolla lentopallomaajoukkue lähtee haasteisiin vastaamaan.

Niin sanotun ”ison maajoukkueryhmän 27 pelaajasta viisi pelasi kaudella 2020-2021 Euroopan kentillä, yksi Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa ja loput 21 kotimaisessa Mestaruusliigassa.

Ryhmässä on yhdeksän pelaajaa, jotka eivät ole vielä pelanneet yhtään maaottelua. Täysin uusia nimiä ovat passari Jenna Ylivainio, liberot Netta Laaksonen ja Laura Penttilä, laitapelaaja Arita Ternava ja hakkuri Saana Lindgren. Lisäksi aiemminkin listalle olleista ei maaotteluita vielä ole passarikaksikolla Roosa Rautio – Mila Viljanen, hakkuri iina Andrikopouloulla ja yleispelaaja Riikka Valkosella.

Edellisvuoden EM-kisajoukkueen 14 pelaajasta mukana on edelleen kymmenen. Poissa kisajoukkueesta tämän kesän leiriryhmästä ovat lopettaneet Saara Esko ja Laura Pihlajamäki sekä maajoukkuekesästä ainakin välivuotta pitävät Noora Kosonen ja Roosa Laakkonen.

– Suhteellisen valmiilla ryhmällä lähdetään matkaan, mutta tapana on ollut aina ottaa mukaan myös muutamia tulevaisuuden nimiä. Tällä kertaa pelaajat saavat Suomessa jopa muutaman viikon lepojakson, päävalmentaja Tapio Kangasniemi kuvailee.

EM-karsinnat ja Kultainen liiga touko-kesäkuussa

Pitkää ei ehditä teriä teroitella, kun eteen tulee jo ensimmäisen kesän tavoitteista: EM-karsinnat.

– Kesään tulee ärhäkkä startti: kymmenisen päivää treeniä ja heti pelaamaan. Sama tilanne kuitenkin kaikilla. Luulen, että pelihalut ovat jo melkoiset yhden välikesän ja moneen kertaan siirrettyjen karsintojen alkaessa, päävalmentaja Kangasniemi kertoo.

Naiset saavat toukokuuksi siirtyneissä EM-karsinnoissa vastaansa Slovakian, Montenegron ja Kosovon. Lohkon kaksi parasta ottavat paikan syksyn 2021 EM-kisoihin. Lohkot pelataan toukokuun alkupuolikkaalla Montenegrossa ja Slovakiassa.

– Asetelma on selkeä. Tietysti Slovakia on pienoinen suosikki ja tuttu meille. Kosovo ja Montenegro eivät ole niinkään tuttuja. Mahdollisuushan on hieno, ei noissa EM-lopputurnauksessa nyt kuitenkaan ihan kauhean montaa kertaa ole Suomi naisten puolella ollut. Historiantekoon siis taas lähdetään ja kisapaikka tietysti ainut tavoitteemme, Kangasniemi kertoo.

Kultaisessa liigassa Suomi pelaa touko-kesäkuun vaihteessa Bulgarian, Ukrainan ja Slovakian kanssa samassa lohkossa. Kultaista liigaa pelataan kolmessa neljän joukkueen lohkossa, joissa kaikissa pelataan kaksi turnausta kaikkien joukkueiden kohdatessa niissä toisensa. Näin joukkueille tulee kuusi ottelua. Lohkojen voittajat sekä isäntäjoukkue Bulgaria selviytyvät Final Four -lopputurnaukseen. Final Fourin voittaja selviytyy myös FIVB Challenger Cupiin.

– Hyvä lohko meille: tuttuja ja laadukkaita joukkueita. Mitä kovempia pelejä päästään pelaamaan, niin sen parempi on mahdollisuus kehittää omaa pelaamista sekä pelaajia.

Mahdollisesti Kultaiseen liigaan muuttuu muutama pelaaja joukkueessa.

– Tosiasiassa meidän pelaajapooli kuitenkin on vielä aika kapea, joten ei siinä koko joukkuetta voi vaihtaa. Tulevaisuudessa kuitenkin näyttäisi tasokkaita pelaajia olevan käytössä enemmän, sillä seuraavissa ikäluokissa on potentiaalisia pelaajia mukavat määrät. Tietysti potentiaalin ja todellisuuden väliin jää harjoitteleminen, joka onkin erittäin oleellinen osa hyväksi tulemista, Kangasniemi kertoo tilanteesta naislentopallon osalta hieman syvemminkin.

Kultaisen liigan pääpalkintona on naisilla sekä miehillä 125 000 euroa. Hopeajoukkueelle luvassa on 80 000 euroa, kolmoselle 60 000 euroa sekä neloselle 40 000 euroa.

– Toinen jakso laitetaan käyntiin sitten heinäkuulla, siinä saa sitten pidemmän valmistautumisen EM-kisoihin jos/kun siellä olemme. Perinteisestihän olemme aina saaneet aikaan ison tason noston pelaamisessa kesän ja syksyn leiriviikkojen aikana. Kevään pelit ovat usein olleet ongelmallisempia mutta nyt pitää homman toimia tarvittavasti jo toukokuulla. Mutta usko on tietysti luja, että näin tapahtuu, Kangasniemi toteaa.

Naisten EM-kilpailut pelataan elokuussa Serbiassa, Bulgariassa, Kroatiassa ja Romaniassa.

EM-Karsinnat

Montenegro, Podgorica
7.5. 18:00 Suomi – Slovakia
8.5. 21:00 Suomi – Montenegro
9.5. 18:00 Suomi – Kosovo
Slovakia, Nitra
13.5. 21:30 Suomi – Kosovo
14.5. 18:30 Suomi – Montenegro
15.5. 21.30 Suomi – Slovakia

Euroopan Kultainen liiga

Ukraina, Zaporizzja
28.5. 19:00 Suomi – Ukraina
29.5. 16:00 Suomi – Bulgaria
30.5. 16:00 Suomi – Slovakia

Bulgaria, Plovdiv
4.6. 17:30 Suomi – Ukraina
5.6. 17:30 Suomi – Slovakia
6.6. 20:30 Suomi – Bulgaria

Final 4 19.-20.6. Bulgaria, Ruse

Naisten lentopallomaajoukkueen ryhmä kesälle 2021

Passarit:
Alanko Kaisa Nantes (Ranska)
Kylmäaho Katja LP Kangasala
Ylivainio Jenna Hämeenlinnan Lentopallokerho
Viljanen Mila LP-Vampula
Rautio Roosa Tulsa University (USA)

Keskitorjujat:
Madsen Michaela Olomouc (Tsekki)
Czakan Anna LP Viesti
Öhman Daniela Hämeenlinnan Lentopallokerho
Haatainen Neea LP Viesti

Yleispelaaajat:
Riikilä Emmi Hämeenlinnan Lentopallokerho
Kokkonen Suvi Nantes (Ranska)
Karhu Salla LP Kangasala
Heikkiniemi Ronja LP Kangasala
Kosonen Jessica Pölkky Kuusamo
Pyhäjärvi Viivi Pölkky Kuusamo
Valkonen Riikka Nurmon JymyVolley
Ternava Arita LP Viesti
Hujanen Hilkka Puijo Wolley

Hakkurit:
Korhonen Piia Olbia (Italia)
Andrikopoulou Iina LP Viesti
Madsen Yasmine Hämeenlinnan Lentopallokerho
Lindgren Saana WoVo Rovaniemi

Liberot:
Koskelo Roosa Stuttgart (Saksa)
Sievänen Tiiamari LP Kangasala
Laaksonen Netta LP Viesti
Penttilä Laura Nurmon JymyVolley
Joensalo Emilia Hämeenlinnan Lentopallokerho

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi
Apuvalmentajat Kasper Vuorinen ja Aapo Rantanen
Fysiikkavalmentaja Anuliisa Lähtitie
Joukkueenjohtaja Mariliisa Salmi
Fysiot Eetu Breilin ja Petteri Friberg
Urheilupsykologi Leena Hakala

Lähde: Lentopalloliiton tiedote