Suomalaisjuhlintaa päästiin kokemaan viikonloppuna lentopallon merkeissä ympäri Euroopan. Eemi Tervaportti oli mukana voittamassa Puolan todella arvostettua mestaruutta, Niko Haapakoski juhli puolestaan Baltian liigan voittoa ja Niko Suihkonen liiganousua sekä Ranskan B-liigan mestaruutta. Lisäksi Roosa Koskelon finaalisarja sai Saksassa jatkoa ja Kaisa Alanko sekä Suvi Kokkonen varmistivat mitalin Ranskassa.

Eemi Tervaportti sai lisättyä Suomen, Belgian ja Kreikan mestaruuksien jatkeeksi sunnuntaina erittäin arvostetun Puolan mestaruuden eli jo kuudennen henkilökohtaisen mestaruuskultansa. Tervaportin Jastrzebski Wegiel otti sensaatiomaisen mestaruuden lyömällä jo Mestarien liigan vappupäivän finaaliinkin yltäneen suursuoskin Zaksa Kedzierzyn-Kozlen otteluvoitoin 2-0. Toinen finaali päättyi kotikentällä sunnuntaina 3-1 (22-25, 25-19, 27-25, 25-23).

– Kyllähän tämä tällaisen ”kohtalaisen erikoisen” kauden jälkeen kiva päätös oli. Kaikenlaista on kauteen mahtunut. Eihän kukaan uskonut, että meillä olisi finaaleissa mitään mahdollisuuksia. Toisin kävi. Nyt pikku happi ja Suomeen. Katseet kesään, mutta ei ihan seuraavaan pariin päivään, Tervaportti virnisteli mestaruusjuhlien juuri käynnistyttyä.

Tervaportti pelasi alkukaudesta puoliksi Saksan maajoukkuepassarin Lukas Kampan kanssa, mutta päävalmentajavaihdoksen jälkeen Kampa sai passivastuun harteilleen käytännössä yksin.

– Loppupelissä oma peliaika jäi loppukaudesta vähemmälle, mutta ei se mestaruutta himmennä. Kovasti on toitä tehty tämän eteen ja alkukaudesta tuli pelattua paljon. Joillekin asioille ei vain voi mitään. Lukas pelasi aivan järkyttävän hienosti nämä finaalit, Tervaportti tiivisti.

Haapakoskelle kaksi mestaruutta – Sinkkosen kaudelle hopeinen päätös ja Ranskan naisille pronssinen

Niko Haapakoski pääsi juhlistamaan Selver Tallinnan kanssa Baltian liigan mestaruutta lyöden finaalissa Sauli Sinkkosen Saaremaa VK:n niukkaakin niukemmin 2-3 (25-21, 23-25, 25-14, 19-25, 13-15)

Haapakoski hoiti kauden ajan Renet Vakerin kakkospassarin roolia ja finaalissa tehtäväksi tuli pari vaihdosta kentälle piipahdusta.

– Paras mahdollinen päätös mitä kaudelle tietysti voi toivoa. Finaali itse pelinä oli vuoristorataa molemmin puolin. Molemmat vuorotellen hallitsivat peliä, mutta me olimme viidennen erän ratkaisuhetkillä mestaruuden arvoisesti parempia.

– Koko kausi meni ylipäätään meiltä hyvin: kolme mestaruutta oli tarjolla ja yhtä niistä ei saatu. Viron Cupin voitto, Viron liigan pronssi ja Balttian liigan mestaruus oli kauden saaliina.

– Omalta osaltani kausi ei mennyt niin kuin olin ajatellut. Syksyllä kun olisi ollut ykköspassarin paikkaa tarjollaa niin en ollu parhaimmillani ja siitä syystä kausi meniki pitkälti puolapuilla. Ei kausi ollenkaan turha ollut, vaikka peliaika vähemmälle jäikin. Uutta oppia tarttui taas mukaan, Haapakoski paketoi Viron kautensa.

Sauli Sinkkonen kuului tuttuun tapaan Saaremaan avainpelaajiin tehden finaalissa 11/+7 kolmella ässällä ja kolmella torjunnalla.

– Arvoinen lopetus tälle sarjalle. Olisihan siinä molemmilla omat paikkansa hoitaa voitto kotiin. Andrus Raadik tuli penkiltä aika ratkaisevaan rooliin johtamalla Selverin mestaruuteen.

– Kokonaisuudessa ihan positiivinen kausi, kaikki tämä tuntuu joulun pelaajien lähdön jälkeen voitolle. Seuraavaksi pakkaamaan ja kohti kotimaata, Sinkkonen kertoi.

Saksassa finaalisarja venyi

Saksassa Dresden pitkitti naisten mestaruuden ratkeamista ainakin keskiviikkoon kuistamalla Stuttgartin jännitysnäytelmässä 3-2 (30-28, 22-25, 25-20, 19-25, 15-12). Finaalivoitot ovat Roosa Koskelon Stuttgartilla nyt 2-1.

– Kaikki kolme peliä ovat olleet todella erilaisia. Ensimmäisessä Dresden oli virheherkkä ja me puolestaan pelattiin alusta loppuun asti kovaa ja vapautuneesti jättäen Dresden vaille mahdollisuuksia. Toisessa taas olimme ihan sillassa kolmannen erän loppuun saakka, mutta siitä erästä käännettiin jatkopalloilla voitto ja sen jälkeen peli oli suhteellisen selkeästi meidän hallinnassa.

– Kolmas finaali oli taas aika vuoristorataa ja kentällä tuntui, että oltiin takaa-ajajina koko peli. Meiltä myös melko virheiden sävyttämää pelaamista. Vastustajan hakkuri täytyy saada paremmin kuriin, ja omia virheitä edes muutama pois, niin mahdollisuudet voittaa ovat paljon paremmat, Koskelo analysoi finaalisarjaa tähän mennessä.

Koskelolle tilastoitiin 13 vastaanottoa peräti 77% tarkkuudella. Hakkureiden hurja otatus sai jatkoa kolmannessakin finaalissa, kun Dresdenin Maja Storck teki 39/+23 ja Stuttgartin Krystal Rivers 38/+28.

Suihkosen joukkue oikeaan aikaan parhaassa iskussa

Niko Suihkosen enemmän kuin vaiherikas kausi Ranskan PRO B-liigassa huipentiui komeasti finaalivoittoihin ja liiganousuun. Plessis Robinson löysi parhaan pelinsä oikeaan aikaan ja kaatoi Nazairen finaaleissa otteluvoitoin 2-0. Toinen finaali päättyi 3-0 (25-21, 25-23, 25-22) Suihkosen tehtyä 13/+7.

– Kaksi 3-0 -voittoa, joten eipä jäännyt epäselvyyttä mestarista. Syötimme ensimmäisen pelissä todella hyvin ja toisessakin saatiin Nazairen vastaanottoa hyvin rikki. Muutenkin pelimme oli erittäin hyvää.

– Alku kaudelle oli hankala sairastelujen takia, tärkeintä on tietysti kauden päättyminen ja se oli paras mahdollinen. Kausi oli pitkä, oltiin jo lähellä jäädä välierienkin ulkopuolelle. Vahva joukkuehenki kantoi lopulta tähän tulokseen. Pienelle seuralle pienellä budjetilla hieno saavutus.

Alangolle ja Kokkoselle hopeaa Ranskassa

Ranskan naisten liigassa Kaisa Alanko ja Suvi Kokkonen ovat jo varmistaneet kaudesta palkinnoksi pronssiset mitalit, kun sarjassa pelataan vain runkosarjavaihe alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Jäljellä on enää yksi ottelukierros.

Suomalaiskaksikon Nantes löi lauantaina legendaarisen RC Cannesin 3-2 (25-20, 25-20, 23-25, 26-28, 15-10) Alangon tehtyä 7/+6 passihommiensa ohessa ja Kokkosen palattua kentälle nyt kakkosliberon roolissa-

Ranskan mestaruuden vie Mullhouse ja hopealla palkitaan Beziers.

Piia Korhonen oli työn sankariItalian A2-liigassa 50 passilla Ravennan hävittyä Korhosen Olbialle kotonaan 1-3 (22-25, 25-21, 25-27, 19-25). Korhonen teki ottelussa 20/+12. Alempaa jatkosarjaa ja sitä myöden kautta on jäljellä enää yksi ottelu maanantaina.

Lähde: Lentopalloliiton tiedote