Suomalaisurheilija saavutti yhden suurimman haaveensa! – ”Kehitystä on tapahtunut ja asioita on tehty oikein”

© Kuva: Getty Images

Lahden Ahkeraa edustava 22-vuotias Arvi Savolainen saavutti yhden suurimman haaveensa napatessaan kisapaikan heinäkuussa käynnistyviin Tokion olympialaisiin. Savolaiselle kisapaikka on merkinnyt selkeää osviittaa omasta edistymisestä.

– Painissa oma taso on toisinaan hankala nähdä konkreettisesti, sillä lajissamme ei lasketa metrejä tai sekunteja. Kun Tokion olympiapaikka varmistui, oli tämä konkreettinen osoitus siitä, että kehitystä on tapahtunut ja asioita on tehty oikein, Savolainen summaa.

Monipuolinen harrastustausta merkittävässä roolissa

Liikunta ja urheilu ovat aina kiinnostaneet Savolaista. Harrastuskirjo on ollut vuosien varrella laaja. Paini on kulkenut matkassa jo 4-vuotiaasta lähtien, mutta Savolaisen on voinut löytää lapsena jopa paikallisesta näytelmäkerhosta.

– Onhan tähän matkan varrelle mahtunut, jos jonkinlaista laji- ja harrastuskokeilua. Olen aina pitänyt esimerkiksi laskettelusta ja pesisleirilläkin olen ollut mukana, vaikka varsinaisiksi harrastuksiksi nämä eivät koskaan edenneetkään. Myös jääkiekko kuului harrastusrepertuaariini.

Savolainen kokee, että monipuolinen harrastustausta on ollut tärkeässä roolissa. Vaikka painissa alkoi peruskouluiässä tapahtua selkeää kehitystä, ei hän koe joutuneensa koskaan tekemään selkeää lajivalintaa.

– Paini on aina tuntunut mielekkäältä ja todennäköisesti siksi se on ollut osa elämääni heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien. Hakiessani urheilulukioon fokus siirtyi aiempaa konkreettisemmin painiin, sillä lajin parissa oli tapahtunut selkeää kehitystä. Kun aloin pärjätä paremmin, aloin itsekin ymmärtämään mahdollisuuteni edetä lajissa.

Seura tukena urheilijapolulla ensimmäisistä harjoituksista lähtien

Savolainen tunnistaa painin lajiksi, jossa harrastajamäärät ovat suurimmillaan lapsena ja nuorena.

– Nuorempana seurakavereita löytyi paljon. Kaikki yhteiset leirit ja kisamatkat ovat jääneet vahvasti mieleen näiltä ajoilta. Vaikka suuri osa heistä onkin painiharrastuksen lopettanut, on näiltä vuosilta jäänyt käteen paljon hyviä muistoja.

Seuran tuki on harrastajayhteisön muutoksista huolimatta säilynyt matkassa läpi Savolaisen uran.

– Seuralta olen saanut aina tarvitsemani tuen kehittyäkseni urheilijana. Valmennustoiminta on mahdollistanut omien taitojen ja osaamisen kehittymisen aina uudelle tasolle. Olen aina edustanut Lahden Ahkeraa ja on vaikea ajatella tilannetta, jossa edustaisin jotakin muuta seuraa.

Katse Tokiossa – kasvattajaseuraa unohtamatta

Juuri nyt Savolaisen fokus on kohdistunut vahvasti kohti Tokion olympialaisia.

– Usko omaan tekemiseen on kasvanut omien onnistumisten myötä ja uskon, että minulta löytyy vielä potentiaalia kehittyä urheilijana. Haaveissani on, että pääsisin edustamaan Suomea vielä muihinkin kansainvälisiin arvokisoihin.

Kansainvälisen menestyksen ohella Savolainen kertoo olevansa ylpeä kasvattajaseurastaan.

– Kyllähän oman seuran edustaminen herättää aina ylpeyttä. On hienoa edustaa seuraa, jonka riveissä on ollut heti ensimmäisistä painiharjoituksista lähtien.

Lähde: Olympiakomitea