Uusi ennätys! Laura Lahtinen huimassa vireessä – ”Halusin näyttää, että minussa on yhä sitä voitontahtoa”

© Kuva: Getty Images

HSS:n Laura Lahtinen ui Kuopiossa järjestettävissä uinnin pitkän radan SM-kilpailuissa lauantaina Suomen mestariksi 200 metrin sekauinnissa. Aika 2:17.66 on hänen oma ennätyksensä.

– Tämä on minulle sivumatka, mutta halusin näyttää, että minussa on yhä sitä voitontahtoa ja kuntoa uida todella kovaa, Lahtinen kertoo uinnin SM-kisat televisioivan Discovery Finlandin haastattelussa

Lahtisella on ollut vaikea kausi ja perjantaina hän jätti kaikki uintinsa SM-kisoissa kokonaan välistä. Lahtinen taustoitti vaikeaa kauttaan tv-haastattelussa:

– Minulla on ollut viime syksystä eteenpäin melkein jokaisissa kilpailuissa kuukautiset ja ne ovat minulla todella vaikeat, ja en ole yksinkertaisesti päässyt sängystä ylös. Torstai-ilta oli niiden takia niin vaikea, että oli pakko vain levätä päivä.

Lahtinen pitää todella hyvänä asiana sitä, että pystyy puhumaan valmentajansa Matti Mäen kanssa avoimesti kaikista asioista.

– Vaikka nyt näyttää siltä, että olisimme tehneet asioita väärin, mutta me olemme käyneet läpi niitä vaikeita asioita, joita jokaiselle tulee eteen ja kun me tästä opimme, niin näitä virheitä ei tule tehtyä enää jatkossa. Olen vielä nuori ja nämä asiat naisurheilijana ovat todella tärkeitä ja se, että käyn ne nyt läpi, niin myös Matti oppii valmentajana paljon uutta, Lahtinen avasi Discovery Finlandin haastattelussa.

Lindholmin hurja vire jatkuu

Helsingfors Simsällskapin Davin Lindholmilla oli loistava päivä pitkän radan SM-uinneissa lauantaina. Vuonna 2004 syntynyt Lindholm paransi nimissään ollutta 50 metrin rintauinnin nuorten Suomen ennätystä kahdesti päivän aikana.

Aamun alkuerissä kello pysähtyi aikaan 28.45 ja illan finaalissa Lindholm ui toiseksi ajalla 28.26. Voiton vei Cetus Espoon Miikka Ruohoniemi ajalla 28.21 ennen Lahden Uimaseuran Olli Kokkoa.

– Illan uinti oli huomattavasti parempi, kuin aamulla. Olen tietysti tosi iloinen ennätyksestä. Haluaisin itsekin siihen vastauksen, mistä tämän hyvä vauhti on tullut, nuorten SE:tä neljä kertaa vuoden aikana parantanut Lindholm kommentoi

– SM-kisat merkitsevät minulle sitä, että pääsen kisaamaan kaikkien Suomen huippujen kanssa ja saan siitä lisäbuustia, nuori lupaus totesi.

Parauinnin S14-luokassa nähtiin myös uusi Suomen ennätys 50 metrin rintauinnin, kun Vaasan Uimaseuran Nader Khalili rikkoi omissa nimissä olleen ennätyksen ajalla 35.52.

Mimosa Jallow piti kovinta vauhtia naisten 50 metrin selkäuinnissa

Kampuksen Plaanin Mimosa Jallow voitti odotetusti naisten 50 metrin selkäuinnin finaalin kauden parhaallaan 27.80 ennen Cetuksen Fanny Teijonsaloa ja Mikkelin Uimaseuran Lotta Upannetta.

– Oli hyvä ja vahva uinti. Tuntui pitkästä aikaa omalta. Satanen on ollut helpompi teknisesti, mutta nyt finstakin (50 metriä) tuntuu vahvalta ja pystyin puristamaan tosi hyvin. Voittaminen tietysti tuntuu hyvältä, vaikka niitä on tullut jo aiemmin napsittua. Enemmän tulee nykyisin mietittyä omaa aikaa ja suoritusta, Jallow kommentoi.

Sunnuntaina Jallow ui Plaanin joukkueessa 4×100 metrin sekauintiviestissä selkäuintiosuudella.

– Lähden keskittymään aloitukseen, haen kovaa aikaa ja ehjää omaa suoritusta. Perustaso on satasella noussut todella paljon ja koko ajan tulee hyviä uinteja. Toki nappisuoritus on vielä jäänyt puuttumaan, Jallow ennakoi.

50 metrin selkäuinnissa parauimarit pysäyttivät kellot SE-aikoihin. Vesihelmen Uimaseuran Jessika Markkanen rikkoi S9-luokan ennätyksen ajalla 38.75 ja Simmis Wandan Daniela Sohlman paransi S10-luokan ennätyksen aikaan 38.52.

Ida Hulkko odotetusti naisten 100 metrin rintauinnin mestariksi

TaTU Tampereen Ida Hulkko vei mestaruuden naisten 100 metrin rintauinnissa ajalla 1:08.42. Porin Uimaseuran Anniina Murto otti hopeaa ajalla 1:09.45 ennen TaTU:n Veera Kivirintaa (1:09.82).

– Aika perus suoritus oli. Olisin toivonut, että olisin mennyt vähän kovempaa, mutta eiliset uinnit näkyivät ja jouduin tekemään ensimmäisellä finstalla kovasti töitä. Se kostautui vähän uinnin loppuun, mutta hyvä veto kokonaisuudessaan, Hulkko sanoi.

50 metrin rintauinnin EM-hopeamitalisti on keskittynyt valmentajansa Jere Jänneksen kanssa viimeisen vuoden ajan erityisesti 100 metrin matkaan olympialaisia silmällä pitäen.

– Yllättävän hyvin se on mennyt. Viime viikolla päästiin tekemään kovaa treeniä ja kyllähän se vaatii paljon hapon sietoa. Kivuliasta se on, mutta pikkuhiljaa se satasen kunto sieltä on noussut. Tästä painetaan vielä kovaa työtä muutama viikko ja lähdetään heinäkuun puolessa välissä kohti Tokiota.

Naisten vapaauinnin 4×100 metrin viestikullan vei Cetus Espoon 1 joukkue. Espoon naiset (Anna Kotonen, Inka Vahtola, Peppi Siirtola ja Fanny Teijonsalo) jäivät vain yhdeksän sadasosan päähän matkan Suomen ennätyksestä.

Miesten 4×100 metrin sekauintiviestivoiton vei Helsingfors Simsällskap. HSS:n joukkueessa uivat Niki Karlsson, Davin Lindholm, Niko Mäkelä ja Lari Tumanoff.

Aamulla nuorten mestaruusuinneissa HSS:n joukkue Aku Kaila, Davin Lindholm, Aleksi Koprinen, Lari Tumanoff ui nuorten Suomen ennätyksen 4×100 metrin sekauintiviestissä ajalla 3:50.57.

Lähde: Suomen Uimaliiton tiedote