Miesten olympiagolfin lähtölaskenta on käynnissä, ja ensi yöstä lähtien golfin ystävien katseet ympäri maailmaa kiinnittyvät Tokioon ja Kasumigaseki Golf Clubille.

Suomalaiskaksikko Kalle Samooja ja Sami Välimäki odottaa olympiakastettaan odottavin ja luottavaisin mielin. Kroppa alkaa olla toipunut kuuden tunnin aikaerosta ja olotila on normaali. Pelitaktiikka viikolle on selvä – väyliin pitää osua, jotta lähestymisillä pääsee hyökkäämään lähelle. Väyliä ympäröivät paksu raffi ja vesiesteet.

”Kyllä täällä lähdetään melko aggressiivisella taktiikalla liikkeelle. Luotetaan lähipeliin, jos tulee virheitä ja ammutaan neljä päivää lippua kohti. Turha lähteä jarruttelemaan”, Samooja summaa.

Edessä on neljä kierrosta East Coursella ilman cutia, joten kaikki 60 pelaajaa pysyvät mukana koko kilpailun ajan. Se mahdollistaa normaalia tour-viikkoa suuremman riskinoton. Samooja uskoo tuloksissa tulevan hajontaa, mutta kuitenkin maailman kärkimiesten erottuvan joukosta.

”Kovaa mennään varmasti alusta asti, eli heti startista on pysyttävä kärjen tahdissa. Tavoitteenani on vääntää mitaleista ja voitosta.”

Samoojalla on takana hyvä kausi, muttei omien sanojensa mukaan vielä nappisuoritusta. Lyöminen on ollut vahvaa ja myös ajoittain takunneeseen puttiin löytynyt avaimia. Turkulainen on luottavainen pelikuntoonsa, ja tietää pystyvänsä kamppailemaan parhaita vastaan.

Olympialaisten tasoa hän vertaa European Tourin finaalikisaan, jossa pelaajia on normaalia vähemmän ja field laadukas. Vaikka viime hetken poisjääntejä miehissä tulikin loppusuoralla, on mukana tasokas nippu maailman kärjestä.

Sami Välimäki on pitänyt kauden aikana jonkin verran treenitaukoa, ja pelivire on nyt nousujohteinen. Viime vuonna rakettimaisen nousun ET-voittajaksi tehnyt ja kiertueen vuoden tulokkaaksi valittu 23-vuotias ole koskaan arastellut ilmoittaa tavoitteitaan ääneen. Tokiossa se on kultamitali.

”Hyvä fiilis kisaa ajatellen. Väyläosumat ovat avainasemassa, loppu hoidetaan lähipelillä. Puttaamiseni on noussut parin vuoden aikana hyvälle tasolle, ja olen onnistunut napsimaan tärkeitä lyöntejä tiukoissa paikoissa. Siihen luotan nytkin.”

Olympialaisissa golfjoukkueen valmentajana on Timo Karvinen, joka on myös Samin henkilökohtainen valmentaja, joten hienosäätöä on voinut tehdä kisapaikallakin.

Keskiviikkona lämpötila Tokiossa nousi ensimmäistä kertaa todella korkeaksi 35 asteen tuntumaan. Sääennusteet ovat muuttuneet huomattavasti kuivemmiksi taifuunin ohitettua Tokion ennustettua kauempaa, ja luvassa on nyt puolipilvistä ja noin 30 astetta. Ainoastaan sunnuntai näyttää sateiselta.

Kaikki on valmista, suomalaiset ovat tehneet valmistautumisessa kaiken mahdollisen, nyt vain annetaan mennä.

Sami Välimäki starttaa torstaina Suomen aikaa klo 1.41. Samassa ryhmässä pelaavat Adri Arnaus ja Matthias Schwab.

Kalle Samooja starttaa Suomen aikaa klo 3.36. Samassa ryhmässä pelaavat Jhonattan Vegas ja Thomas Detry.

Lähde: Golfliitto