Heidi Salminen juoksi huikealla ennätysparannuksella 400 metrin aitajuoksun maailmanmestariksi alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Nairobissa sunnuntaina.

Salmisen voittoaika oli 56,94. Sillä hän nousi tämän ikäluokan Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi Viivi Lehikoisen jälkeen.

Salmisen, 17, edellinen ennätys oli välierissä syntynyt 58,12. Ennen Nairobin MM-kilpailuja Salmisen ennätys oli elokuun alussa Nokialla syntynyt 59,07.

Salminen on ensimmäinen suomalainen 400 metrin aitajuoksun maailmanmestari. Euroopan mestaruuskin on suomalaisille tuiki harvinaista mannaa. Siihen ovat pystyneet vain Bertel Storskrubb vuoden 1946 EM-kilpailuissa Oslossa ja Viivi Lehikoinen alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tbilisissä vuonna 2016.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Salminen harjoittelee entisen huippuaiturin Tuija Helanderin valmennuksessa. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on koskaan pystynyt 400 metrin aitajuoksussa mitaleille alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Edellinen suomalaisen 400 metrin aitajuoksussa saavuttama arvokilpailujen mitali on Viivi Lehikoisen pronssimitali alle 19-vuotiaiden EM-kilpailuista Grossetossa vuonna 2017.

Salmisen mestaruus oli Suomen neljäs Nairobin MM-kilpailuista. Edellisen kerran Suomen joukkue on yltänyt maailmanlaajuisissa arvokilpailuissa neljään kultamitaliin 93 vuotta sitten vuoden 1928 Amsterdamin olympiakisoissa.

Lähde: SUL:n tiedote