Musertavaa faktaa – Asiantuntija: Tässä on Suomen yleisurheilun suuri ongelma

© Kuva: Getty Images

SUL:n entinen toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä on kirjoittanut Yleisurheilu.fi-sivustolle suomalaisen yleisurheilun nykytilasta.

Yksi kappaleista on otsikoitu ”Miesten heikkojen lajien lisääntyminen polttavin huolenaihe”.

– Naisten yleisurheilun 21 arvokisalajista korkeushyppy on ainoa, joka ei kuluneella ulkoratakaudella saanut yhtään urheilijaa kaikkien aikojen kahdenkymmenen parhaan tilastoon. Miesten puolella on jo pidempään näkyvissä ollut jakautuminen hyviin ja huonoihin lajeihin. Se on uhka, joka tulee ilmi tässäkin otannassa.

– Miesten 22 arvokisalajista yli puolessa, kahdessatoista ei kuluneella kaudella moisia tilastomerkintöjä tehty. Itse asiassa miesten kenttälajeista korkeudessa, pituudessa, kolmiloikassa, kuulassa, kiekossa ja moukarissa ei päästy niitä lähellekään. Myöskään sileä ratakierros, pitkät ratamatkat vitonen ja kymppi, esteet, kymmenottelu ja 50 kilometrin kävely eivät antaneet aihetta tarkastellun tilaston muutoksiin. Kyseisten lajien urheilijoista kymmenottelija Leo Uusimäki (7621) ja nelosen juoksija Erik Back (47,14) olivat lähimpinä lajiensa kaikkien aikojen tilastosijoituksilla 30. ja 31.