Ilona Mononen taisteli kolmanneksi maastojuoksun Pohjoismaiden mestaruuskilpailuiden alle 20-vuotiaiden 6 kilometrillä Tullingessa, Tukholman lähistöllä. Erittäin liukkaalla ja mutaisella reitillä Mononen jäi saman ajan saaneelle juoksun kärkikaksikolle, Norjan Ingeborg Östgårdille ja Tanskan Sofia Thögersenille kolme sekuntia.

– Kärkikaksikko alkoi kiristää ylämäkiosuudella reitin viimeisissä mutkissa enkä ihan pysynyt perässä. Yritin taistella hopeasta vielä viimeisessä alamäessä, mutta ihan ei terävyys riittänyt, kun tämä oli ensimmäinen kilpailu sitten SM-viestien, Mononen kertoi.

Kilpailun voittanut Östgård on alle 20-vuotiaiden hallitseva 1500 metrin Euroopan mestari ja Thögersen oli Tallinnassa alle 20-vuotiaiden 3000 metrillä viime kesänä toinen, kun Mononen juoksi mestariksi.

– Kilpailun alku oli aika hidasvauhtinen. Itse koetin vain pysyä kärkijoukon mukana. Reitti oli niin mutainen, että oli tekemistä pysyä pystyssä, kun tytöt liukastelivat edessä ja takana, Mononen kuvasi Lidan ulkoilualueelle tehtyä 1500 metrin nurmi -ja hiekkapohjaista reittiä.

– Oli pakko juosta piikkareilla. Lenkkareilla ei olisi pysynyt pystyssä. Jotkut tulivat pyllymäkeä alas jo ensimmäisessä mäessä. Omaan juoksuun olen tyytyväinen. Kisa sopi hyvin peruskuntokauden harjoitusten lomaan.

Lotta-Maria Maine oli kilpailussa 17:s, ja Venla Saari 18:s. Joukkuekilpailussa Suomi sijoittui neljänneks

Arash Ahmad Gul Suomen joukkueen nopein

Alle 20-vuotiaiden miesten 6 kilometrillä parhaat suomalaiset olivat 14:nneksi sijoittunut Arash Ahmad Gul ja 15:nneksi juossut Rasmus Krogell. Eroa kärkeen liukkaalla reitillä kertyi vajaat puolitoista minuuttia. Kovatasoisen juoksun voitti Norjan Abdullahi Dahi Rabi.

– Odotettiin joukkueena vähän kovempaa tulosta, mutta vähän hyydyttiin lopussa. Oma juoksu oli ihan hyvä, Gul kiteytti omaa ja muiden suomalaisten suoritusta.

Leonard Markén oli juoksussa 18:s, Karlos Kemppaala 22:s ja Tuure Haapanen 23:s. Joukkuetaistossa Suomi oli neljäs.

Lähde: Urheiluliitto