Suomalainen ampumahiihto starttaa olympiatalveen kiinnostavista asetelmista. Suomi lähtee syyskauden kansainvälisiin kisoihin isolla joukkueella tavoitteena antaa näyttöjä kohti Pekingin olympialaisia.

– Tavoittelemme ilman muuta täysiä joukkueita Pekingiin sekä miehissä että naisissa. Tämä tarkoittaisi 8-10 urheilijan joukkuetta ja sitä, että saamme viestijoukkueet mukaan sekä miehiin että naisiin, ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen kertoo Olympiakomitean sivuilla.

Suomalaiset avaavat kautensa Ruotsissa marraskuun viimeisellä viikolla, kun maailmancupin avaus kilpaillaan Östersundissa ja IBU-cupissa kilpaillaan Idressä. Cup-kiertueet jatkuvat tämän jälkeen tiiviinä ja suomalaiset siirtyvät joka viikko uuteen paikkaan.

Kilpailukauden kynnyksellä Kähkönen katsoo luottavaisesti kohti Pekingiä.

Kähkösen mukaan suomalaisten onnistuminen Pekingissä rakentuu ”pyhän kolminaisuuden” varaan:

– On oltava hyvä fyysinen vire ja levollinen mieli, ja sen lisäksi välinehuollon on onnistuttava. Emme voi kilpailla resursseilla, joten valmentajien ja huollon täytyy olla kartalla urheilijoiden tarpeista ja yhteistyön on oltava saumatonta. Tämän vuoksi on myös tärkeää, että sama tiimi työskentelee urheilijoiden kanssa koko kauden ja ihannetilassa myös ympäri vuoden.

Lopulta pienet asiat tekevät ison eron.

– Esimerkiksi patruunatestaus ja tukkien ja rautojen testaaminen asepenkissä voi tuoda oivalluksia, jotka tuottavat sen pienen eron normisuorituksen ja huippusuorituksen välille. Huippumailla on omat aseseppänsä, jotka ovat ammattilaisia. Meillä tällaiseen ei ole varaa, joten meidän täytyy löytää kilpailuetua monialaisesti osaavan tiimin kitkattomalla yhteistyöllä, Kähkönen pohtii.

Lähde: Olympiakomitea