Huippuvalmentaja lataa faktat tiskiin: Tässä on syy urheilijoiden loukkaantumisiin ja uran hiipumiseen – ”Sitä näkee paljon lahjakkaimpienkin kohdalla”

© Kuva: Getty Images

Tekniikkavirheet, joihin ei ajoissa puututa, ovat Suomen Urheiluliiton pikajuoksuvalmentaja Petteri Jousteen mukaan usein pohjasyy nuorten urheilijoiden loukkaantumisiin ja uran hiipumiseen.

– Sitä näkee paljon lahjakkaimpienkin nuorten kohdalla – eikä yksin pikajuoksussa – että tekniikka ei välttämättä ole niin hyvä. Siellä on perusvirheitä, joita valmentajat eivät osaa tai uskalla lähteä muokkaamaan oikeanlaisiksi riittävän ajoissa, Jouste sanoo Urheiluliittolle.

Jyväskylässä pika- ja aitajuoksijoiden kotimaista huippuryhmää valmentava Jouste muistuttaa, ettei keho kestä loputtomiin, jos tekemisen malli on biomekaanisesti virheellinen.

– Nuori sietää teknisiä virheitä hyvin, kun keho on vielä elastinen ja luuston rustopinnat sellaisia, että ne kestävät. Sitten, kun kovaa harjoittelua tulee 4-5 vuotta ja virhe toistuu, se johtaa ennen pitkää loukkaantumiseen, Jouste sanoo.

– Jos hakee syytä, miksei osa lahjakkuuksista ole sittemmin noussut huipulle, väittäisin sen johtuvan lähes sataprosenttisesti terveysongelmista. Tulee vamma, jonka tuomaa masennusta ja kuntoutusta jotkut sietävät paremmin, kun taas osa ei sitä kestä ja luovuttaa nopeasti.


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.