Liikuntaneuvosto pitää niin terveydellisesti kuin sosiaalisesti välttämättömänä, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkuminen sallitaan. Harrastustoiminta on lapsille ja nuorille pandemia-aikana korostuneen tärkeä mielenterveyden tuki ja hyvinvoinnin lähde. Lasten ja nuorten harrastamisen rajoittamisessa haitat ylittäisivät hyödyt.

Valtioneuvosto suositti 7.1.2022 lasten ja nuorten harrastustoimintaa rajoitettavaksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Päätöksen asiassa tekevät aluehallintoviranomaiset.

Lapsista ja nuorista vain kolmannes täyttää päivittäisen liikuntasuosituksen (tunti liikuntaa päivässä). Noin 40 prosentilla perusopetusikäisiä fyysinen toimintakyky on jo tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista. Koronapandemiaan liittyvät rajoitustoimet ovat vähentäneet osan väestöstä liikkumista entisestään. Ahdistusta ja yksinäisyyttä kokevien nuorten määrä on myös kasvanut selvästi pandemia-aikana.

Liikunta- ja urheiluseuroissa liikkuu noin puolet peruskouluikäisistä. Kolmannes lapsista ja nuorista osallistuu vähintään kerran viikossa yksityisten toimijoiden järjestämään liikuntatoimintaan. Lasten ja nuorten harrastussulku johtaisi todennäköisesti kasvaneeseen harrastamisen tauolle jättämiseen ja lopettamiseen. Edellisen harrastussulun aikana lisenssimäärät putosivat 41 prosenttia ja lopettamisikä laski. Harrastuksen tauolle jättämisen jälkeen kynnys uudelleen aloittamiseen saattaa kasvaa.

Urheiluseuratoimintaan osallistuminen lisää todennäköisyyttä täyttää liikuntasuositukset. Ohjattua liikuntaa lapsena harrastaneet voivat aikuisena psyykkisesti paremmin. Lasten ja nuorten liikunta onkin tärkeä keino edistää väestön mielenterveyttä. Fyysisen terveyden ja mielenterveyden lisäksi liikunnan harrastaminen vahvistaa lasten osallisuutta ja ryhmään kuulumisen tunnetta, luo kaverisuhteita ja harjoittaa sosiaalisia taitoja.

Lajiliitot, seurat, liikunta-alan yrittäjät ja kunnat ovat tehneet töitä turvallisen harrastamisen mahdollistamiseksi. Valtion liikuntaneuvosto nostaa esille, että edelleen on tärkeää korostaa käytänteitä, joilla turvallinen liikunnan harrastamisen on mahdollista. Suomen Olympiakomitea ylläpitää verkkosivuillaan ajankohtaisia ohjeita liikunnan ja urheilun turvallisen harrastamisen toimenpiteistä. Vasta viimeisenä keinona tulee harkita alueelliseen ja paikalliseen tautitilanteeseen perustuen harrastamisen kannalta äärimmäisiä rajoitustoimenpiteitä, kuten harrastamisen tarkoitettujen tilojen sulkemista kokonaan. Lääketieteen edustajat laajasti ovat todenneet, että lasten harrastustoiminnan rajoittaminen ei olisi kovin tehokas keino tartuntojen rajoittamiseen ja että haitat ylittäisivät hyödyt.

Lähde: Tiedote