Pekingin kisojen torstai ja perjantai ovat sananmukaisesti perinteisiä päiviä, kun ohjelmassa ovat ensin naisten kymppi ja sen jälkeen miesten 15 kilometriä ja molemmat perinteisellä hiihtotavalla. Mahdollisuus on myös harvinaiseen tuplaan eli voittoon tai ainakin mitaliin samaan perheeseen.

Naisten kympin suurimmasta ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä. Ruotsalainen vetoyhtiö NordicBet antaa Therese Johaugin voittokertoimeksi 1.14. Vahvimmat haastajat tulevat Norjan naapurimaista, sillä sekä Ruotsin Frida Karlsson että Suomen Kerttu Niskanen saavat voittokertoimeksi 6.50. Kolmikko on joka tapauksessa ennakkoon erittäin vahvoilla palkintopallille, sillä mitalin suhteen kaikkien kertoimet jäävät alle 1.60:n.

Johaugin asemasta ennakkosuosikkina kertoo selkeää kieltä myös se, että hänelle ei povata ainoastaan voittoa, vaan myös selkeää sellaista. Puhtaasti Johaugin voittoa vastaan lyömällä saa kertoimen 5.50, kun norjalaisen vähintään 30 sekunnin voittomarginaali palauttaa panokset kertoimella 2.25.

Olisi siis pieni yllätys, jos mitalisijoille nousisi joku muu, mutta maastohiihto on arvoituksellinen laji. Kovin haastajakolmikko kertoimien valossa on Ebba AnderssonNatalia NepryaevaKrista Pärmäkoski. Kolmikon kultamitalikerroin on 20.00, mutta mitalisijoille yltämisen suhteen enää 3.25. Teresa Stadlober on vielä lähellä samoja lukemia (25.00 – 4.25), mutta sen jälkeen eroa seuraaviin alkaa jo kertoimissa olla.

– Kyllä ennakkoon voidaan puhua todellakin perinteisestä, sillä Pohjoismaissa voidaan hyvällä syyllä odottaa menestystä nimenomaan tässä kisassa ja jos palkintojenjaossa ei liehu vähintään kahta pohjoismaista lippua, niin melkoisesta yllätyksestä voidaan puhua, Betsson Groupin Ruotsin maajohtaja Mattias Wennerkvist toteaa.

Entä se tupla sitten? Miesten 15 kilometrille Iivo Niskanen lähtee ykkössuosikkina ja Niskasen perheen kultamitalisade eli molempien voitto toisi panoksen takaisin 12-kertaisena – tämä toki sisältää myös muut suomalaisvoittajat. Suomalaismitali molemmista lajeista näyttää sen sijaan jo huomattavan todennäköiseltä, sillä kerroin tälle on vain 1,85.

Teksti: NordicBetin tiedote