Therese Johaug voitti kolme henkilökohtaista olympiakultaa Pekingin kisoissa. Nainen oli kisat päättäneessä 30 kilometrin (v) kisassa suorastaan mykistävän ylivoimainen. Esitys nosti esiin myös puheet naisen dopingkärystä.

Johaugilta jäi väliin neljän vuoden takaiset olympialaiset, sillä hän oli 18 kuukauden kilpailukiellossa. Hänen vuonna 2016 antamasta testinäytteestään löytyi merkkejä klostebol-nimisen anabolisen steroidin käytöstä. Johaugin leiri selitteli käryn johtuneen Trofodermin-nimisestä huulivoiteesta.

Selitys ei ole uponnut kaikkiin.

Kun Johaug voitti päätösmatkan, alkoi Ruotsin Discoveryn studiossa keskustelu Johaugin tilanteesta. Hiihtolegenda Gunde Svan otti kantaa asiaan.

– Hän sai kunnon rangaistuksen, ja se oli oikein. Niin sen pitikin mennä. Mutta huippuhiihdossa mennään aivan rajoilla. Hän ylitti rajan ja sai siitä rangaistuksen. Niin se menee.

Svan ymmärtää, miksi ihmiset hämmästelevät Johaugin ylivoimaa.

– On selvää, että ihmiset ovat huolissaan siitä, onko hänellä lainkaan puhtaita jauhoja pussissaaan, kun hän voittaa niin ylivoimaisesti. Ymmärrän sen.

Svanilla ei ollut vastausta ihmisille, jotka epäilevät Johaugin luotettavuutta.

– En tiedä, mitä ajatella asiasta. En ole ajatellut asiaa. Hän on saanut rangaistuksensa. Uskon ja toivon – ja tiedän ainakin, että hänellä on siihen kapasiteettia – että hänen ei tarvitse olla sellaisen lähellä.