Ruotsalainen Johan Eliasch nousi viime vuonna kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n puheenjohtajaksi. Miljardöörin toiminta on ollut sen jälkeen tarkassa syynissä.

Eliasch on NRK:n mukaan keskittynyt voimakkaasti etenkin alppilajeihin ja tukenut hankkeita kilpailla Dubaissa. Norjalaismediassa miestä on verrattu esimerkiksi Donald Trumpiin.

NRK kertoo, että Eliaschin hidas toiminta oli monelle pettymys, kun Venäjä hyökkäsi laajamittaisesti Ukrainaan helmikuussa. FIS reagoi lopulta ja sulki venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät kansainvälisistä kisoista. Eliaschin toiminta herätti kuitenkin kysymyksiä.

Eliasch ei ole myöskään asettumassa poikkiteloin, kun Jelena Välbe on hakemassa jatkokautta FIS:n hallituksessa. NRK:n mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että Eliasch ja hänen hallintonsa avaa Venäjälle oven kansainvälisiin kisoihin mahdollisimman nopeasti.

On tosin eri asia, miten asia hoituu käytännössä. Jos sota jatkuu Ukrainassa, aiheuttaisi venäläisten tuominen takaisin kisoihin rajua kritiikkiä ja mahdollisen reaktion kansallisilta lajiliitoilta.