Pitkän linjan yleisurheilu- ja fysiikkavalmentaja Harri Hakkarainen on huolestunut. Hän pitää suomalaisten nuorten yleisurheilijoiden tilanteesta.

– Olen vähän huolestunut, kun olen verrannut yleisurheilukoulutoimintaa siihen, mitä se oli silloin, kun olin 1990-luvun alussa Oulun Pyrinnön valmennuspäällikkönä ja mitä samanikäisten jääkiekkokoulussa nyt tehdään, Hakkarainen sanoo SUL:n tiedotteella.

– Onkohan yleisurheilussa vähän unohdettu, että harjoitettavuutta pitäisi kehittää juuri 10-16-vuoden ikävuoden välillä ja miksei jo aikaisemminkin.

Hakkarainen on urheilulääkäri ja liikuntatieteiden maisteri. Hän puhuu enemmän aiheesta Nuorisovalmennusseminaarissa URHEA-hallissa Helsingissä 22.–23. lokakuuta.

Hakkarainen on pohtinut näkemänsä perusteella, mennäänkö joissakin yleisurheilukouluissa liian nopeasti lajinomaiseen harjoitteluun.

– Ei mietitä, mitä pitäisi tehdä, että urheilija pystyy aikuisena harjoittelemaan tehokkaasti ja määrällisesti riittävästi, jotta hän kykenee vuosi vuodelta koventamaan harjoittelua ja saavuttamaan kovempia tuloksia huippu-urheiluvaiheessa, Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen kertoi esimerkiksi seuranneensa erästä 10-vuotiaiden yleisurheilukoulua hämmästyneenä.

– Liikettä oli 10 minuuttia ja loput jonossa seisomista jonossa tai istumista, koska harjoitus oli luotu liian aikuismaiseksi. Tuossa ikävaiheessa pitäisi liikkua paljon, tuottaa paljon ponnistuksia, juoksua, heittämistä ja toistaa näiden asioiden ympärillä olevia harjoituksia, eli luoda harjoitettavuutta, Hakkarainen sanoo.

– Toisessa harjoituksissa samanikäisten teemana oli kolmiloikka. Laskin, että urheilijalle, jota seurasin, tuli 1,5 tunnin aikana 19 ponnistusta. Kun olin Pyrinnön valmennuspäällikkönä, kokenut valmentaja Jussi Saarela hoki, että kolmiloikkatreeniin pitää tehdä 300 ponnistusta, koska täytyy luoda pohjaa. Silloin asia ymmärrettiin ja näin myös tehtiin. Mihin se on tässä välillä hävinnyt, Hakkarainen kysyy.

Nuorisovalmennusseminaari URHEA-hallissa Helsingissä 22.–23.10.

Tässä enemmän Hakkaraisen mietteitä.