Venäjällä on mainostettu paljon ja innokkaasti kansallista hiihtokautta. Maan hiihtäjät joutuvat kilpailemaan keskenään, sillä heidät on suljettu pois kansainvälisistä kisoista. Venäjän Cupin kausi sai surkean alun tuossa mielessä.

Viikonlopun kisoja Vershina Tyoista ei voinut nimittäin katsoa televisiosta. Tarjolla oli vain nettikameran tuomaa videokuvaa. Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe vastasi kritiikkiin Sport-Ekspressissä.

– Tällaisessa paikassa oli tällainen Internet. Oli sentään jonkinlainen lähetys. En selittele mitenkään! En tee niin. Halukkaat katsoivat. Kaikki oli liiton nettisivuilla, kuittasi Välbe.

Mainiossa vauhdissa itse kisoissa ollut Veronika Stepanova on viime kuukaudet naureskellut länsimaille. Nyt hän pääsi selittämään Venäjän kisojen televisiointia koskevaa ongelmaa parhaiksi päin. Stepanovan mukaan oli kohtuutonta odottaa, että kisat näytettäisiin televisiossa.

– Kysyin ihmisiltä, paljonko olisi maksanut näyttää kisat Vershina Tyoista. Minulle kerrottiin, että täällä ei ole koskaan ollut kunnon tv-tuotantoa. On vaikea arvioida, mutta se olisi ollut noin 10 miljoonaa ruplaa (159 000 euroa) kahden päivän hiihtokisoista, selitti Stepanova Match TV:lle.

– En usko, että yksikään venäläinen tv-kanava suostuisi maksamaan tv-tuotannosta noin paljon. Kisat olivat myös varsin aikaisin, eivätkä parhaaseen katseluaikaan. Hinta sinällään ei ole ongelma, mutta hiihdolla ei ole riittävää yleisömäärää tuohon hintaan nähden, avasi olympiavoittaja.

Stepanova kannatti kuitenkin kisojen järjestämistä Vershina Tyoissa. Hänen mielestään maantieteellisesti ”paremmissa” paikoissa ei ole vielä riittävästi lunta. Stepanovan mukaan on myös tärkeää viedä hiihtokisoja hieman syrjäisemmille seuduille. Näin monet nuoret näkevät idoliensa hiihtävän.

Kyseessä oli Venäjän Cupin kauden avauskisa. Loput kisat on ilmeisesti tarkoitus näyttää televisiossa.