Venäläisten ja valkovenäläisten paluu kansainvälisiin kisoihin saattaa tapahtua viimeistään Pariisin vuoden 2024 kesäolympialaisissa.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach on halukas ottamaan venäläiset takaisin ka kansainvälisiin kisoihin. Nyt on tippunut melkoinen shokkiuutinen, kun Yhdysvaltojen olympiakomitea on asettunut samoille linjoille. Venäläisurheilijat kilpailisivat neutraaleina urheilijoina, vaikka maan brutaali hyökkäys Ukrainaan jatkuisi.

Pitkän linjan urheiluvaikuttaja Kalervo Kummola ei voi hyväksyä logiikkaa. Hän teki Ilta-Sanomille selväksi, että Pariisin olympialaisista voi tulla melkoinen farssi.

– Jos sota jatkuu, luulen, että Bach ja ranskalaiset saavat pitää aika lailla tynkäkisat, paalutti Kummola Ilta-Sanomille.

Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puhunut siitä, että urheilua ei saa politisoida. Tuo ajatuksenjuoksu ei kelpaa Kummolalle.

– Urheilu on Venäjällä täysin politisoitu, Kummola näki IS:lle.

Suomen olympiakomitea kommentoi kansainvälisen olympiakomitean toimintaa omalla tiedotteella. Se muistutti, että KOK on päättänyt aloittaa selvityksen, voisivatko venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat palata kansanvälisiin kilpailuihin, ja millä kriteereillä ja aikataululla tämä voisi tapahtua.

– Suomen Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Suomen Olympiakomitean kanta on, että venäläisiä ja valkovenäläisiä ei tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan, kerrotaan tiedotteella.

Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo teki selväksi, että Suomi on ilmaissut mielipiteensä voimakkaasti myös KOK:n suuntaan, vaikka Suomella ei olekaan ääni- tai päätösvaltaa KOK:n toiminnassa.

– Olemme kertoneet kantamme suoraan KOK:n ylimmälle johdolle ja myös muille kansallisille Olympiakomiteoille. KOK tekee asiaan liittyvät päätöksensä itsenäisesti selvitystyön jälkeen. Seuraamme selvityksen etenemistä ja kommentoimme selvityksestä nousevia toimenpide-ehdotuksia sitten, kun niiden sisältö on tiedossa, Rahkamo sanoo tiedotteella.

Tästä Ilta-Sanomien juttu.