Hiihdon Norjan mestaruuskisojen suurin sensaatio oli vasta 17-vuotias Milla Grosberghaugen Andreassen. Hän oli viides naisten sprintissä ja upeasti kuudes 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa.

Andreassen matkaa seuraavaksi nuorten MM-kisoihin Kanadaan. Norjan hiihtopiireissä otettiin ilo irti nuoresta superlupauksesta.

Viime kauteen oman uskomattoman urheilu-uransa päättänyt Therese Johaug päätti kuitenkin tarjota myös varoituksen sanoja. Hän muistutti, että nuoren urheilija pitää tehdä jatkossakin oikeita ratkaisuja.

– Monet sanovat: ”On tehtävä näin, pitäisi tehdä omaa juttuasi, tee niin.” Hänen täytyy vain luottaa siihen, mikä on tuonut hänet tähän pisteeseen ja kuunneltava omaa lähipiiriään, sanoi Johaug NRK:lle.

– Antakaa hänen olla juniori nyt kun hän juniori! Totta kai hän voi osallistua aikuisten MM-kisoihin, jos hän on tarpeeksi hyvä, mutta hänen kannattaa olla joukkueensa mukana niin kauan kuin hän on juniori. Tuo on varmasti paras neuvo, jonka voin antaa hänelle. Ei kannata kiirehtiä huipputiimiin, linjasi Johaug.

Monet nuoret hiihtäjät tekevät sen virheen, että he alkavat harjoitella liikaa. Johaugin mukaan tuo virhe pitää pystyä välttämään.

– Käyt vielä koulua, et kestä täysipainoista harjoittelua. Hänen pitäisi seurata kehityspolkuaan. Hän voi mennä aikuisten treenileireille, kun hän on valmis siihen, näki Johaug.

Johaug teki itse läpimurron 18-vuotiaana, kun hän voitti aikuisten MM-pronssia 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa Sapporossa 2007. Nainen myönsi, että tuo aiheutti myös oman ongelmansa.

– Luulin kaikkien ympärilläni odottavan, että voitan jokaisen kisan. Sitten sitä pettyy todellisuudessa hyvään 10. sijaan. Sitä vertaa itseään jatkuvasti parhaimpaansa, avautui Johaug nyt NRK:lle.