Johannes Kläbon päätös jättää Norjan hiihtomaajoukkue on herättänyt paljon tunteita vuonomaassa. Myös maailmalla on puhuttu tapauksesta.

Venäjällä on otettu ilo irti aiheesta. Norjassa on nyt pöyristelty venäläismedian reaktioita tapahtuneeseen.

”Shokkiuutinen. Hiihtotähden osallistuminen kansainvälisiin kisoihin saatetaan estää”, mehusteli esimerkiksi Championat-sivusto.

Venäläissivusto viittasi Norjan hiihtoliiton sääntöön, jonka mukaan maajoukkueeseen kuulumattomat hiihtäjät voidaan sulkea kansainvälisistä kisoista. Norjan hiihtopomot tekivät toki nopeasti Kläbon ilmoituksen jälkeen selväksi, että hän pääsee mukaan kansainvälisiin kisoihin ”jos taso riittää”.

Norjalaistoimittaja Esten Säther on pöyristellyt Dagbladetissa venäläisten reaktioita. Hänen mukaansa media noudattaa valtion propagandan ohjenuoria.

Säther nosti esiin myös venäläisen oikeistopoliitikon Vitali Milonovin kommentin. Tämä väitti Sport.ru-sivustolle, että venäläiset heitettiin pois hiihtokisoista, jotta norjalaisilla olisi vähemmän kilpailua.

– He puhuvat solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan vain heittääkseen venäläiset pihalle. Näin he pääsevät eroon kovimmista kilpailijoistaan. Valitettavasti pelkuruus, itsekkyys ja politiikka voittavat urheilullisuuden, vuodatti Milonov.

– Norjan maajoukkuehiihtäjät etsivät aina etuja muihin nähden. Totta kai he pelkäävät, jatkoi Milonov.

Sätherin mukaan Kläbo oli vielä muutama vuosi sitten varsin pidetty urheilija Venäjällä. Tylytys alkoi, kun kilpailu Aleksandr Bolshunovin kanssa tiivistyi. Norjalaisasiantuntijan mukaan Kläbosta on nyt tehty kunnolla yksi venäläisen propagandan kohteista.