Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori esitteli hiljattain Ilta-Sanomille rehellisiä näkemyksiään venäläisten ja valkovenäläisten urheiljoiden tilanteesta. Myös Venäjällä on huomioitu nuo puheet.

– Edelleen olen optimisti sen suhteen, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat pidetään Pariisista ( vuoden 2024 kesäolympialaiset) pois, sanoi Vapaavuori IS:lle.

– Ei se tältä näytä. On totta, että kansainvälisillä lajiliitoilla on mandaatti päättää karsinnoista, mutta toisaalta KOK asetti niin tiukat ehdot suosituksissaan, että se on vähentänyt riskiä. Tilanne on epäselvä, se on auki ja eri lajeissa on kirjavia käytäntöjä. Toisaalta on selkeitä merkkejä siitä, että Venäjä itse kokee, että ehdot ovat niin tiukat, ettei se itsekään halua osallistua, Vapaavuori jatkoi.

Venäläispoliitikko Dmitri Svishchev ei noista puheista välittänyt. Venäjän duuman urheiluasiain komitean puheenjohtaja antoi palaa Sport24:n haastattelussa.

– On uskomatonta kuulla tuollaista hevonpaskaa johtajalta, joka on Suomen olympiakomitean pomo. Sen on tarkoitus edistää urheilua eikä ajatella politiikkaa.

– Poliittiset lausunnot eivät ole hänen työnsä. Jos hän haluaa politiikkaan, hänen pitäisi mennä eduskuntaan. Hänen asemansa on kestämätön nykyoloissa. Tätä voidaan pitää yrityksenä painostaa kansainvälistä olympiakomiteaa.

– Antaa suomalaisten kehittää omaa urheiluaan. Heillä on paljon ongelmia. Heidän ei missään nimessä pidä puuttua maailman urheiluun, etenkään Venäjää koskevaan, linjasi mies.