Seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva on ollut viimeisen kuukauden otsikoissa Venäjällä ja muualla maailmassa.

Isinbajeva on uransa aikana ja sen jälkeen yhdistetty vahvasti Venäjän hallintoon. Hän on sotilasarvoltaan majuri ja edusti urheilijana armeijan urheiluseuraa Moskovan TsSKA:ta.

Isinbajeva kohautti aiemmin tänä kesänä, kun selvisi, että nainen asustaa nykyään Teneriffalla. Hän teki sen paljastuttua Instagram-päivityksen, jossa hän otti etäisyyttä Venäjän politiikkaan.

Aleksanteri-Instituutin johtaja ja Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro on kommentoinut seiväslegendan tapausta Iltalehdelle.

– (Vladimir) Putin on ymmärtänyt, että urheilu liikuttaa kansantuntoja Venäjällä. Jelena on ollut osa tätä. Putin on huomannut hänessä sauman ja voisi kuvitella, että aika moni suomalainen urheilija olisi toiminut ihan samoin, arvioi Kangaspuro Iltalehdelle.

Kangaspuron mukaan Isinbajevan tilanne on hankala, jos hän yrittää tehdä selvän pesäeron Venäjään.

– Hän pyristelee irti Putinin maskotin asemasta. Hänen lausuntonsa ja irtisanomisensa Putinista eivät olleet kauhean radikaaleja – odotan vain sitä, miten hänelle käy Venäjän puolelta. Siellä on hyvinkin maltillisesta ja lievästä kritiikistä ihmisiä vangittu ja joutunut repression kohteeksi. Isinbajeva liikkuu nyt monella tapaa aika hankalan veteen piirretyn viivan kanssa, Kangaspuro sanoi Iltalehdelle.

Tästä Iltalehden juttu.