Topi Raitanen romahti MM-kisojen 3 000 metrin esteissä sijalle 11. Hän jäi vaisuun aikaan 8.30,69.

Kisan jälkeen alkoi luonnollisesti selittely. Omia teorioitaan esitteli esimerkiksi valmentaja Janne Ukonmaanaho.

Hän kertasi Ylen haastattelussa kesän virheitä ja epäonnistumisia. Raitanen väsähti kauden avauskisojen jälkeen. Tuloksellinen romahdus tuli Paavo Nurmi Gamesissa, kun hän jäi aikaan 8.43,46.

Ukonmaanahon mukaan vastaavia romahduksia on nähty myös aiempina vuosina. Nyt urheilija ei kuitenkaan päässyt lepäämään.

– Tänä vuonna emme päässeet normaalisti lepäämään, vaan Topi joutui kilpailemaan siitä kymmenen päivän päästä. Se oli liikaa, Ukonmaanaho avasi Ylelle.

Ukonmaanaho ei lauantaina puhunut Ylelle tarkemmin aiheesta. Hän otti saman asian kuitenkin esille jo heinäkuun lopussa Ylen haastattelussa. SIlloin hän puhui suoraan siitä, että Raitanen laitettiin edustamaan Suomea juhannusviikonloppuna Puolassa käydyissä EM-joukkuekilpailuissa.

– Ongelmaksi tuli se EM-joukkuemestaruuskisa, jonka aikaan olisi pitänyt päästä palautumaan ja harjoittelemaan kohti seuraavaa. Joukkuemestaruuskisa tuli liian tiiviisti ja siitä ei päästy yhteisymmärrykseen, että se jäisi väliin. Emme päässeet muuttamaan ohjelmaa, niin kuin olisimme halunneet, Ukonmaanaho avautui Ylelle tuolloin.

Maajoukkueurheilijoiden ja Suomen Urheiluliiton sopimuksissa sovitaan, että terveenä ollessaan urheilijoiden on tietyissä kilpailussa edustettava Suomea.

Asiantuntija Arto Bryggare ei ollut kovin armollinen MM-floppauksen jälkeen. Hän tylytti avoimesti Ukonmaanahoa muun muassa sen vuoksi, että Raitasen perusharjoittelukauteen tehtiin merkittävä muutos tänä vuonna.

– Kyse on valmennuksen kyvyistä. Jannen pitää mennä peilin eteen: kannattiko tehdä kokeiluja, jotka voivat tuhota pääkisan, Bryggare täräytti Iltalehdelle.