EM-kultamitalisti Topi Raitasen kausi ei ole mennyt toistaiseksi miehen toiveiden mukaan. Pariisin Timanttiliigassa kesäkuussa juostu 8.22,00 on miehen tämän kauden kovin noteeraus.

Mukaan on kuitenkin mahtunut myös melkoisia ohijuoksuja 3 000 metrin esteissä. Hän paineli omaan tasoonsa nähden poikkeuksellisen huonon ajan esimerkiksi Turun Paavo Nurmi Gamesissa.

Raitasen leiri huomasi lopulta, että miehelle on muodostunut ylirasitustila, joka on seurausta huonosti yöunista, matkustuksesta ja kovasta kilpailutahdista.

– Monesti ylirasitustilaa ajatellaan vähän haastavammaksi tilaksi. Mutta totta kai, jos suorittaa alle sen, mikä kunto on, on kyse alipalautumisesta, Raitasen valmentaja Janne Ukonmaanaho sanoi Ylen haastattelussa.

Ukonmaanaho olisi halunnut laittaa pelin nopeasti poikki, kun vaikeudet kävivät selväksi. Suomen Urheiluliitto halusi kuitenkin Raitasen kilpailevan Puolassa EM-joukkuekilpailuissa.

– Ongelmaksi tuli se EM-joukkuemestaruuskisa, jonka aikaan olisi pitänyt päästä palautumaan ja harjoittelemaan kohti seuraavaa. Joukkuemestaruuskisa tuli liian tiiviisti ja siitä ei päästy yhteisymmärrykseen, että se jäisi väliin. Emme päässeet muuttamaan ohjelmaa, niin kuin olisimme halunneet, Ukonmaanaho selvitti Ylelle.

Kalevan kisoissa Raitanen paineli kisatauon jälkeen soolojuoksuna vaisun ajan 8.31,93.

Tästä Ylen juttu.