Suomen ampumahiihto on kokenut viime vuosina kovia takaiskuja lopettamisten muodossa. Viime sesongin päätteeksi tuli lisää lunta tupaan, kun Mari Eder ilmoitti uransa päättymisestä.

Nyt naisten joukkueeseen on tarjolla uusi nimi. Venäjää aiemmin edustanut Darja Virolainen on saanut edustusoikeuden Suomessa ja tavoittelee paikkaa kansainvälisissä kisoissa.

34-vuotias Virolainen on asunut jo pitkään Suomessa. Virolaiselta löytyy siis myös Suomen kansalaisuus. Hän on naimisissa suomalaisen miehen kanssa.

Virolaisen ratkaisu siirtyä Suomen paitaan on herättänyt monenlaisia reaktioita itärajan takana. Sisko Kristina Reztsova, joka on myös ampumahiihtäjä, hyväksyy ratkaisun.

– Kannustan siskoani ja iloitsen hänen voitoistaan sekä tunnen empatiaa tappioita kohdatessa, viestitti Reztsova Championatille.

27-vuotias Retzsova on itse kovan luokan ampumahiihtäjä. Hän nappasi esimerkiksi kaksi mitalia vuoden 2022 olympialaisista.

– Edustaa sitten mitä maata tahansa, on tavoite aina olympiamitali. En tiedä Darjan uran kehittymisestä, mutta olen varma, että hän voi taistella mitaleista kansainvälisellä tasolla, linjasi Retzsova.

Retzsovan sanoja voi pitää melko erikoisina. Virolainen ei ole urheilijana erityisen kehittyvässä iässä, ja hänen parhaat sijoituksensa löytyvät kahdeksan vuoden takaa. Tuolloin Virolainen oli MM-kisojen normaalimatkan viides ja ylsi palkintopallille maailmancupissa.