Rukan maailmancupissa nähtiin historiallinen tilanne hiihdon osalta. Kesken lauantain miesten perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin kisan lävähti ruudulle tieto: Ukrainan Oleh Mishtshenko ei saa kilpailla lauantaina.

Pian Ylen toimittaja Laura Arffman selvitti lähetyksessä, että kyse on niin sanotun fluorivoidekiellon rikkomisesta. Toimittajan mukaan kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei halua kommentoida asiaa enempää.

”Käryn” jälkeen käynnistyivät nopeasti spekulaatiot. Fluorivoidekieltoon ja sen testaamiseen käytettävään laitteistoon on liitetty paljon erilaisia epäilyjä.

Kyyniset ennakoivat jo viikkoja sitten, että tuntemattomat hiihtäjät saattavat kärytä helposti kiellon rikkomisesta. Nuo puheet jatkuivat Ilta-Sanomien mukaan myös Rukalla.

– Jos joku urheilija piti testauksen toimimisen osoittamiseksi käräyttää, paljon oivallisempaa kohdetta ei olisi voinut löytää kuin Ukrainan nollatason englantia osaamaton Oleh Mishtshenko, arvioi eräs nimettömänä pysytellyt sankari Ilta-Sanomille.

Mishtshenkon käry ei aiheuta kohua, koska hän ei ole kummoinen tekijä. Käry sopi myös hyvin FIS:lle, koska se pystyi osoittamaan, että fluorivoidekieltoa sentään valvotaan.

Tästä Ilta-Sanomien juttu.