Suomen nyrkkeilyn ykköstähteä Robert Heleniusta epäillään dopingrikkomuksesta. Helenius antoi Anthony Joshua -otteluviikon yhteydessä testinäytteen, josta tehtiin urheilussa kiellettyihin aineisiin viittaava löydös.

Asia saa huomiota myös Heleniuksesta juuri julkaistussa uutuuskirjassa Nyrkki – Kehässä Robert Helenius (WSOY). Sen on kirjoittanut Tuomas Kyrö.

Helenius ja hänen leirinsä ovat kiistäneet – ja kiistävät myös kirjassa – dopingin käytön. Nyrkkisankarin valmentaja Johan Lindström pamautti kirjassa hurjia väitteitä.

– Jos siihen (nykyisen ottelupainon päälle) saisi kymmenen kiloa pelkkää lihasta päälle, niin olisihan hän fucking monster. Mutta me ei tehdä niin. Meillä ei ole vaihtoehtoa, Lindström sanoi.

Helenius ja Lindström olisivat valmiita jopa sallimaan kiellettyjen aineiden käytön. Kaksikko on hyväksynyt karun totuuden urheilumaailmasta: joku käyttää kuitenkin. Dopingin salliminen toisi tasa-arvoa.

– Kaikki ovat jo kärynneet tavalla tai toisella. Sadan metrin juoksijat, hiihtäjät, pyöräilijät, painonnostajat, kestävyysjuoksijat. Kiinalaiset, jenkit, venäläiset, kenialaiset. Jos laillistetaan, se on läpinäkyvää. Kaikilla on mahdollisuus ammattilääkäreihin, kaikilla on tieto siitä, mitä kukin käyttää. Se tekisi kilpailusta tasa-arvoista, Lindström kertoo.