Nyrkkeilyn raskaansarjan tähdestä Robert Heleniuksesta on julkaistu tänään keskiviikkona Nyrkki – Kehässä Robert Helenius (WSOY) -niminen Tuomas Kyrön kirjoittama kirja.

Teoksessa käydään läpi koko suomalaisen pitkää uraa. Yksi synkimmistä vaiheista oli saksalaisessa Sauerland-tallissa.

Helenius tekee kirjassa selväksi, että hän on erittäin tyytymätön tapaan, jolla Sauerland kohteli häntä. Ongelmat koskivat esimerkiksi vammoista palautumista. Melkoinen räjähdyspiste nähtiin vuonna 2011, kun olkapäänsä loukannut Helenius laitettiin ottelemaan Derek Chisoraa vastaan. Voitto tuli kiistanalaisella hajaäänituomiolla.

Helenius päätti lopulta jättää Saksan ja palata Suomeen. Sauerland kutsui sen jälkeen miehen neuvottelemaan takaisin Saksaan. Juttutuokio järjestettiin Oktoberfestin yhteydessä. Helenius joi ilmeisesti kaksin käsin ja pian oltiin humalassa. Sitten alkoi tapahtua.

– Keskustelu johtoportaan kanssa päättyy, kun iso pomo huomauttaa liiallisesta juomisesta. Robbe kysyy, mitä ukko oikein selittää, älä estä suomalaismiestä juomasta viinaa kun olet ensin varastanut häneltä koko elämän. Hän ottaa vierestään jakkaran, nostaa sen ilmaan ja uhkaa lyödä. Johtoporras pakenee paikalta, valmentaja ja manageri tulevat rauhoittamaan tilannetta. Robbe ilmoittaa pieksevänsä heistä jokaisen, kerrotaan kirjassa.

Seuraavat neuvottelut eivät myöskään etene suunnitelmien mukaan. Kirjan mukaan Helenius ”lyö nyrkin täydellä voimalla pöytään ja sanoo tappavansa mulkerot, elleivät he poistu hänen kotoaan heti”.